Putyin elnök három-négynaponta tesztelteti magát koronára

külföld
2020 június 28., 15:59
Putyin elnök értekezletet tart videótelefonon 2020. június 25-én moszkvai rezidenciáján
photo_camera Putyin elnök értekezletet tart videótelefonon 2020. június 25-én moszkvai rezidenciáján Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

Ahogy a járvány kitörése óta rendszeres szokása, az állami Rosszija 1 televízió „Moszkva, Kreml, Putyin” című tévéműsorában szólt sajátjaihoz az Orosz Köztársaság elnöke, Vlagyimir Putyin, és ezúttal sem csak arról beszélt, hogyan óvja meg az országot a járványtól, és a gazdasági nehézségektől, de személyes biztonságáról is megnyugtatta a televízió nézőit.

Elmondta például, hogy három-négynaponta lenyom egy koronatesztet, biztos ami biztos, és eddig mind negatívnak bizonyultak. Ez az ő esetében azért is aktuális kérdés, mert a tavasz végén felpörgött orosz koronajárvány nem kímélte a politikusokat sem, így elkapta azt például Mihail Misusztyin miniszterelnök is.

Így megmagyarázta azt is, miért kockáztatta életét azzal, hogy meglátogatta a kommunarkai járványkórházat. Azért, mert nem csak papírokból és jelentésekből akarta érteni és érezni a vírus jelenlétét, hanem saját szemével is. Azért persze alaposan beöltöztették védőruhába. Próbálták lebeszélni, nem engedett, megnézte a járványt.

Putyin ezután megnyutatott mindenkit: Oroszország mérsékelt veszteséggel, és méltósággal jut majd túl a vírusos időszakon.

Kitért természetesen a szerdán kezdődött alkotmányos népszavazásra is; ezzel összefüggésben saját kormányainak pénzügyi teljesítményét méltatta: elmondása szerint, a '90-es évek vége, azaz a putyini éra kezdete óta az ország tartalékai megötvenszereződtek, így a járvány sem fogja tudni megroppantani az ország gazdaságát.

Putyin szerint egyébként a koronavírus nem mesterséges vírus, nem lát okot, ami alapján feltételezni lehetne, hogy azt szándékosan szabadították a világra.

Oroszországban még mindig ezres nagyságrendben nő naponta a fertőzöttek száma. Jelenleg összesen 634 ezer regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. 9073-an vesztették idáig életüket a járványban. (MTI)