A 444 újságírója, Neuberger Eszter nyerte a Fejlesztési Újságírói Díjat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A 444 újságírója, Neuberger Eszter nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, idén másodszor átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, még az Abcúgon megjelent riportjaiért.

A 76 pályázatot elbíráló, 3 tagú zsűri kiemelte, hogy a magyarországi romák kanadai beilleszkedéséről és az üvegplafon áttöréséről szóló anyagai kiemelkedő színvonalat képviseltek, és azt is fontosnak tartották, hogy egyszerre dolgozott fel nemzetközi témát és magyar történetet. „Nagyon köszönöm a lehetőséget, ezt a témát már régebb óta követtem, de eddig nem volt lehetőségem megnézni a torontói valóságot” – mondta Neuberger Eszter az eredményhirdetés után.

Fotó: Neuberger Eszter

A zsűri különdíjakat is kiosztott Hatala Noéminek (Partizán), Földes Andrásnak (Index) és Fabók Bálintnak (G7).

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjával alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díjat idén másodszor adták át. Bármilyen, magyarországi médiumban tavaly május 1. és idén június 1. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, ami a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet).

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót