Öt év börtönt kapott Francois Fillon egykori kormányfő sikkasztásért

bűnügy
2020 június 29., 12:51

Kimondta a francia bíróság hétfőn, hogy Francois Fillon egykori kormányfő bűnös, amiért éveken át összesen egymillió eurónyi közpénzt sikkasztott el a feleségével.

Francois Fillon öt év börtönbüntetést kapott, amiből kettőt le is kell ülnie, emellett 375 ezer euró pénzbüntetést megfizetnie. A felesége, Penelope Fillont hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
Fillonról még 2017-ben, az elnökválasztás előtt derült ki, hogy 1982 óta alkalmazta a parlamentben a feleségét, aki férje első képviselői mandátuma óta kapott közpénzeket, az általa megrendelt tanulmányokért és missziókért.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén egy lapértesülés alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. Penelope Fillon 1986 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában asszisztensként, amiért összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót, de munkát cserébe nem végzett. (MTI)