Öt év börtönt kapott Francois Fillon egykori kormányfő sikkasztásért

Kimondta a francia bíróság hétfőn, hogy Francois Fillon egykori kormányfő bűnös, amiért éveken át összesen egymillió eurónyi közpénzt sikkasztott el a feleségével. 

Francois Fillon öt év börtönbüntetést kapott, amiből kettőt le is kell ülnie, emellett  375 ezer euró pénzbüntetést megfizetnie. A felesége, Penelope Fillont hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
Fillonról még 2017-ben, az elnökválasztás előtt derült ki, hogy 1982 óta alkalmazta a parlamentben a feleségét, aki férje első képviselői mandátuma óta kapott közpénzeket, az általa megrendelt tanulmányokért és missziókért.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén egy lapértesülés alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. Penelope Fillon 1986 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában asszisztensként, amiért összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót, de munkát cserébe nem végzett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó