Irán elfogatóparancsot adott ki a gyilkossággal és terrorizmussal vádolt Donald Trump ellen

Terrorizmus
2020 június 29., 12:28

Irán elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol, ami végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával – jelentette be Ali Alkaszimer teheráni ügyész, akit az ISNA állami hírügynökség idézett.

Alkaszimer közölte, hogy gyilkossággal és terrorizmussal vádolják Trumpot és azt a több mint 30 másik tisztségviselőt, akiknek Irán szerint közük volt a január 3-i amerikai légicsapás elkövetéséhez.

Az ügyész az amerikai elnök kivételével nem említette név szerint a többi vádlottat, de azt mondta, Irán nem hagy fel az eljárással Trump ellen azután sem, hogy lejár az elnök hivatali ideje.

photo_camera Donald J. Trump amerikai elnök üvöltve öleli az amerikai zászlót a CPAC-en, Marylandben február 29-én. Fotó: Tasos Katopodis/AFP

A lyoni székhelyű Interpol egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Alkaszimer szerint Irán azt kérte az Interpoltól, hogy a legkeresettebb személyekre vonatkozó, ún. piros jelzéssel adjon ki körözést. Nem valószínű, hogy a rendőri szervezet eleget fog tenni Teherán kérésének, mivel az irányelvei között szerepel az, hogy nem járhat el politikai természetű ügyekben.

Miközben Trumpot aligha fenyegeti őrizetbe vétel veszélye az iráni elfogatóparancs alapján, a lépés jól mutatja, hogy milyen mértékben fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, amióta az USA egyoldalúan kilépett a többhatalmi atomalkuból 2018 májusában, majd 2 évre rá végzett Kászim Szulejmánival. (MTI)