Az EU tiltása ellenére jönnek Magyarországra forgatni az amerikai filmeket

ez
2020 június 30., 19:02

A Variety azt írja, hogy hiába szavazta meg az EU, hogy az USA-nak nem nyitják meg az EU külső határait, Magyarország kivételt tesz, hogy amerikai filmesek tudjanak az országban dolgozni.

Az EU szerdán jelentette be, hogy 15 országnak megnyitják az EU külső határait, de a 15 országban nincsen benne az USA.

Az Index azt írja, a döntés jogilag nem kötelezi a tagállamokat, de ha egy ország úgy dönt, hogy az EU-s listán kívülről enged be másokat, azzal kockáztatja, hogy a többi EU-s állam újra megtiltja az ő állampolgárainak a beutazását. Az EU döntése előtt már közölték, hogy nyáron a Dűne stábja Magyarországra fog jönni pótforgatásra.

Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet vezetője azt mondta a lapnak, hogy a magyarországi veszélyhelyzet után, az utazási korlátozások fokozatos feloldásával kivételt kaphatnak az EU-n kívüliek, így nem kell karanténba vonulniuk beutazás után. Káel szerint a produkciók teljes gőzzel elkezdődhetnek, folytatják a Halo-sorozatot, a Dűnét, a The Banker's Wife-ot és a The Nightingale című háborús filmet is.

A Netflix két stúdióban is díszleteket épített a Terra Vision című sorozathoz, aminek a forgatása július közepén kezdődik. Egy amerikai sorozat lefoglalta július második felére a középkori díszletet, és a Filmintézet szerint minden stúdiót előre lefoglaltak év végéig.

A Variety azt is írja, hogy filmgyártásra 164,4 milliárd forintot költöttek (aminek a 94 százaléka nemzetközi filmekből jött) Magyarországon, 50 százalékkal többet, mint az előző évben.