Az EU tiltása ellenére jönnek Magyarországra forgatni az amerikai filmeket

A Variety azt írja, hogy hiába szavazta meg az EU, hogy az USA-nak nem nyitják meg az EU külső határait, Magyarország kivételt tesz, hogy amerikai filmesek tudjanak az országban dolgozni.

Az EU szerdán jelentette be, hogy 15 országnak megnyitják az EU külső határait, de a 15 országban nincsen benne az USA.

Az Index azt írja, a döntés jogilag nem kötelezi a tagállamokat, de ha egy ország úgy dönt, hogy az EU-s listán kívülről enged be másokat, azzal kockáztatja, hogy a többi EU-s állam újra megtiltja az ő állampolgárainak a beutazását. Az EU döntése előtt már közölték, hogy nyáron a Dűne stábja Magyarországra fog jönni pótforgatásra.

Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet vezetője azt mondta a lapnak, hogy a magyarországi veszélyhelyzet után, az utazási korlátozások fokozatos feloldásával kivételt kaphatnak az EU-n kívüliek, így nem kell karanténba vonulniuk beutazás után. Káel szerint a produkciók teljes gőzzel elkezdődhetnek, folytatják a Halo-sorozatot, a Dűnét, a The Banker's Wife-ot és a The Nightingale című háborús filmet is.

A Netflix két stúdióban is díszleteket épített a Terra Vision című sorozathoz, aminek a forgatása július közepén kezdődik. Egy amerikai sorozat lefoglalta július második felére a középkori díszletet, és a Filmintézet szerint minden stúdiót előre lefoglaltak év végéig.

A Variety azt is írja, hogy filmgyártásra 164,4 milliárd forintot költöttek (aminek a 94 százaléka nemzetközi filmekből jött) Magyarországon, 50 százalékkal többet, mint az előző évben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér