Feloszlatta magát egy demokráciapárti hongkongi párt

külföld
2020 június 30., 08:56

Feloszlatta magát a Demosisto nevű demokráciapárti hongkongi párt, miután a kínai parlament megszavazta az új nemzetbiztonsági törvény tervezetét, amely alapján a párt tevékenysége akár államellenes izgatásnak is minősülhetne. A párt vezetői azt írják, hogy ennek fényében nagyon nehezet tudnák folytatni a tevékenységüket. De azt jelezték, hogy tagjaik a jövőben is a demokráciapárti mozgalom frontvonalában küzdenek majd.

A párt a várakozások szerint a kínai törvényhozás által helyi idő szerint kedden reggel elfogadott nemzetbiztonsági törvénytervezet célpontjában állt volna, élén Joshua Wonggal, aki kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában. Wong a párt két másik központi figurájával együtt néhány órával korábban jelentette be, hogy kilép a Demosistóból.

A 2014-es hongkongi demokráciapárti tüntetések során ismertté vált aktivista Facebook-oldalán úgy fogalmazott: "többé már nem légből kapott, hogy az ember az életéért és biztonságáért aggódjon, ha Hongkongban részt vesz a demokratikus ellenállásban".

A Demosisto párt mellett a Hongkongi Nemzeti Front nevű, a város függetlenségét propagáló csoport is bejelentette, hogy bezárja hongkongi irodáját, és tevékenységét Tajvanon, illetve az Egyesült Királyságban működő egységein keresztül folytatja tovább. (Via MTI)