Nem lehet szabálysértés, ha egy újságíró tüntetésről tudósít

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési eljárást a Mérce főszerkesztőjével, Diószegi-Horváth Nórával szemben, akit azért bírságoltak meg 30 ezer forintra, mert a rendőrség szerint megsértette a közúti közlekedés szabályait, amikor a tüntető tömeget követve az úttesten tartózkodott.

Az eset a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé szervezett, az MTVA Kunigunda utcai székházából kidobott ellenzéki képviselőkről szóló néhány száz fős tüntetésen történt. A tömeg egy része a bejelentett program után tovább vonult, velük haladt más újságírókkal együtt Diószegi-Horváth. A rendőrség a Nyugati Pályaudvar melletti felüljárón tartotta fel a spontán demonstrációt, a tüntetőkkel együtt pedig az újságírót is igazoltatták, és bírság kiszabásával szabálysértési eljárást indítottak ellene.

Diószegi-Horváth Nóra a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje segítségével kifogást nyújtott be a rendőrség határozata ellen, a rendőrség viszont kitartott álláspontja mellett, így az ügy bíróság elé került.

„A bíróság előtt sikerült bizonyítani hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte. Részvételével az eseményen nem okozott aránytalan sérelmet, amikor nyilvános, közérdeklődésre számot tartó történésről számolt be a nagyközönségnek. Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.”

- számol be a Magyar Helsinki Bizottság közleménye a döntésről.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó