A Kúria hatályban hagyta a lúgos orvos jogerős ítéletét, Benének le kell töltenie börtönbüntetését

jog
2020 július 01., 11:55

Döntött a Kúria öttagú felülvizsgálati tanácsa:

nem helyezik hatályon kívül a jogerős ítéletet, amely bűnösnek találta, és 11 év börtönbüntetésre ítélte a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánt,

akit azzal vádoltak, hogy 2013. március 12-én otthonában megtámadta volt barátnőjét, és lúggal öntötte le a nemiszervét.

Az ítéletről a sértett, Renner Erika és ügyvédje, Gál András számoltak be a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldalon.

Bene Krisztián tavaly novemberben nyújtott be alkotmányjogi panaszt, mivel szerinte a Kúria az ügyben hozott utolsó, 2018 júniusi döntésekor megfosztotta őt az érdemi felülvizsgálat jogától. Az Alkotmánybíróság a panaszt februárban helybenhagyta és visszaküldte a Kúriának a harmadfokú, jogerős ítéletet felülvizsgálatra.

Gál András a Mércének megerősítette, hogy június 29-én kapták kézhez a Kúria írásos döntését az ítéletről, ami alapján Bene le fogja tölteni a 11 éves börtönbüntetését - vagy jó magaviselet esetén 7 és fél évet.

„Kevés olyan bűnelkövető van, akinek a jogrendszer ennyire kényesen szem előtt tartotta a jogait, mindeközben az áldozatának ennek a töredékét sem biztosította. Az összes jogi fórum most már egyértelműen bizonyította a bűnösségét. Vége. Itt az ideje, hogy több, mint hét év után a jogrendszer a bűncselekmény által elszenvedett károkkal is foglalkozzon!”

– írja Renner és Gál a nyilatkozatban.

Bene Krisztián az ügy során végig tagadta, hogy ő követte volna el a támadást, de a bíróság ezt bizonyítottnak látta, és életveszélyt okozó testi sértés, magánlaksértés, kifosztás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés, okirattal visszaélés és személyi szabadság megsértése bűntettekben bűnösnek ítélte az orvosigazgatót.

A férfi alibijét két volt munkatársa igazolta, egyikük hamis tanúzás vádja miatt hamarosan bíróság elé kell állnia.