18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Jogerősen 11 évre börtönre ítélték a lúggal csonkító volt kórházigazgatót a Kúrián

bűnügy
2018 július 12., 09:34
comments 364

Életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt 11 év letöltendő börtönre ítélte a Kúria Bene Krisztiánt, az budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját. Bene 2013 márcuisában lúggal csonkította meg volt barátnőjét, Erikát, miután nem tudta feldolgozni, hogy a nő szakított vele. Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs.

A bíróság indoklása szerint azért szabtak ki Benére minden korábbinál súlyosabb ítéletet, mert a támadás után bezárta a lakásába a nőt, és telefonját is elvette, hogy Erika ne tudjon segítséget kérni, így pedig aljas indokból követte el a személyes szabadság megsértését és a kifosztást (az életveszélyt okozó testi sértés mellett), ami súlyosító körülmény.

A bíróság örökre eltiltotta Benét az orvosi hivatás gyakorlásától, mivel a támadást éppen orvosi tudását kihasználva hajtotta végre.

A barátnőjét megcsonkító kórházigazgató ügye a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legismertebb bűncselekménye, amiben több mint öt évre és öt komplett bírósági eljárásra volt szüksége az igazságszolgáltatásnak, hogy jogerős ítéletet hozzon.

Benét ma negyedik alkalommal ítélték el a támadásért, minden valószínűség szerint most utoljára.

Minden eddigi elmarasztaló ítélet, így a mostani is, lényegében ugyanazt állapította meg.

Bene és áldozata Erika még gyerekkorukból, az iskolából ismerték egymást, hosszú idő után egy osztálytalálkozón futottak újra össze. Kapcsolat szövődött kettejük között, aminek évek után a nő vetett véget. A szakítást az orvos nem tudta feldolgozni, először az interneten és telefonon, majd személyesen is zaklatni kezdte Erikát. 2013 március 12-én reggel arcát egy maszkkal eltakarva várakozott volt barátnője lakása előtt a lépcsőházban, amikor pedig a nő elindult volna kutyát sétáltatni, az ajtóból visszalökte a lakásba, műtéti altatószerekkel beinjekciózva elkábította, majd Erika nemi szervére maró lúgot öntött.

A vegyszer maradandó károsodásokat okozott Erikának, aki már sosem élhet normális nemi életet, és nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

A támadás után a kábult nőt bezárta a lakásba, és visszament értekezletet tartani akkori munkahelyére, a budai Irgalmasrendi Kórházba. Erikára néhány órával később volt férje és a barátja, Attila talált rá, akiket addigra a nő munkahelyéről értesítettek, hogy Erika nem ment be dolgozni, és a telefonján sem elérhető. Erika környezetében tudtak az őt zaklató férfiról, ezért vette rögtön mindenki komolyan, amikor március 12-én reggel nem érték utol.

A mostani ítélet szerint a támadás súlyos egészségromlást és maradandó károsodást okozott Erikának, aki közvetett életveszélybe került.

A rendőrök gyanúja viszonylag hamar Bene felé terelődött, mivel Erika elkábításának módja kifejezetten egészségügyi dolgozóra utalt, a csonkítás pedig személyes bosszúra. Mikor néhány órával a támadás után átkutatták az orvos autóját, a kesztyűtartóból egy használt fecskendő került elő, amiből később az Erika elkábításához használt egyik szer, a Midazolam maradványait mutatták ki. Benét a lépcsőházban látott maszkos alakként azonosította Erika egyik szomszédja, és őt választotta ki a rendőrségen több hasonló figura közül.

Benét először őrizetbe vették, de később az ügyészek elengedték, mert úgy találták, hogy ellentmondásosak a vele kapcsolatos bizonyítékok. Ez egyik hivatkozási alap az volt, hogy a maszkot és sisakot viselőt támadót, aki elváltoztatta a hangját, az áldozat nem ismerte fel abban a néhány percben, amíg el nem kezdett hatni a combjába szúrt altató injekció. Talán az sem érdektelen körülmény, hogy Bene egy ismert fideszes politikus unokaöccse.

Erika panaszt tett az ügyészség döntése ellen, ennek köszönhető, hogy nem semmisítették meg az addig összegyűjtött bizonyítékokat, és végül újraindították a nyomozást.

Első fokon maradandó károsodást okozó testi sértésért ítélték el az orvost, másodfokon ezt súlyosították életveszélyt okozó testi sértésre, mert a szakértők szerint a lúg által okozott égési súlyos sérülések akár Erika halálát is okozhatták volna, még ha Bene nem is akarta megölni a nőt.

A harmadfokon eljáró Kúra viszont 2017-ben viszont váratlanul hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és új eljárást rendelt el. Azzal érveltek, hogy nem volt például megfelelő a tanúk szembesítése, és ellentmondásosak voltak egyes vallomások.

A megismételt másodfokú eljárásban a Kúria döntése miatt volt néhány bizarr pillanat, egyes tanúknak majdnem öt év után kellett volna visszaemlékezniük, hogy pontosan mit láttak néhány másodpercig egy lépcsőfordulóban, vagy a rendőrségi azonosításon milyen helyiségben vették fel a jegyzőkönyvet az eljáró nyomozók. Végül a 2017 novemberétől 2018 februárjáig tartó megismételt eljárásban semmilyen érdemi új információ nem derült ki, Benét lényegében ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el akkor harmadik alkalommal, mint 2016-ban elsőfokon és 2017-ben másodfokon.

Bene a csütörtöki tárgyaláson az utolsó szó jogán lényegében ugyanazt mondta el, mint az összes korábbi alkalommal. Ezek szerint ártatlanul ítélték el, Erikával a szakítás után egy darabig valóban kereste a kapcsolatot, de ez nem zaklatás volt, csak tisztázni akarta a történteket, és csak véletlenül futottak össze néhány alkalommal az utcán, mert közel laktak egymáshoz. Bene azt mondta, hogy ő később belenyugodott a helyzetbe, és lezárta magában a kapcsolatot, és új barátnőt talált, nem neheztelt volt barátnőjére. Szerinte éppen Erika volt az, aki nem tudta elengedni őt a szakítás után. Bene szerint azért sem lehetett ő a tettes, mert akkor Erika maszkban is felismerte volna a támadás pillanataiban. Szerinte a rendőrök közvetlenül a támadás után vettették fel Erikának, hogy ő lehetett a tettes, amikor az áldozat még kábult volt, ez pedig tudatalatti szuggesztióként hathatott a nőre. Bene szerint őt a sajtó járatta le, csinált belőle bűnbakot.

Erika ügyéről 2016 végén és 2017 elején forgattunk egy részletes videót, aminek publikálása után az orvost előzetes letartóztatásba helyezték, és azóta is őrizetben várta a jogerős ítéletet.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.