9 év börtönt kapott a volt barátnőjét lúggal megcsonkító orvos, harmadszor ítélték el

bűnügy
2018 február 22., 07:23
comments 362

Életveszélyt okozó testi sértés, személyes szabadság korlátozása és más bűncselekmények miatt összesen 9 év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítéltőtábla Bene Krisztiánt, a budai Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatóját, aki lúggal csonkította meg volt barátnőjét, Erikát, miután nem tudta feldolgozni, hogy a nő szakított vele. A férfit örökre eltiltották az orvosi pályától.

Az ítélet indoklásában arról beszélt, hogy az eljárásban egyértelműen megdőlt a vádlott alibije, az ő történetét (az állítólagos műszaki bejárásról) alátámasztani hivatott tanúk önellentmondásba kerületek, a szavahihetőségük megkérdőjeleződött. A bíró szerint a vádlott semmilyen ésszerű magyarázatot nem adott rá, hogy mi értelme lett volna a kórházbejáráskan, amivel a támadás idején Bene a saját állítása szerint el volt foglalva.

A bíróság szerint a bűncselekményt csak olyan követhette el, aki ismerte az áldozatot, és tisztában volt napi rutinjával.

A bíróság kiemelte az áldozat szavahihetőségét, és azt, hogy soha nem nevezte meg a vádlottat, végig konzekvensen kitartott amellett, hogy nem ismerte fel az elkövetőt, és ezen még akkor sem változtatott, amikor egy rendőr például azt mondta neki, hogy azonosították Bene DNS maradványait a helyszínen, tehát volt rajta nyomás, hogy nevezze meg támadójaként Benét.

A bíró szerint teljesen életszerű, hogy amikor egy maszkos férfi a lépcsőházban Erikára támadt, és visszalökte a lakásba, majd megkötözte, akkor a nő a túlélésre koncentrált, és nem ismerte fel a maszkot viselő és hangját elváltoztató volt barátját.

Az ítélet Erika szomszédjának, aki lépcsőházban találkozott a maszkos támadóval, és aki később a rendőrségi azonosításon kiválasztotta és azonosította Benét, nem volt oka hazudni.

A bíró arról is beszélt, hogy az Erika elkábításhoz használt műtéti altatók is fontos bizonyítékot jelentenek, hiszen a Midazolam és a Ketamin együttes használatához, az izomba adáshoz, az Erika testsúlyához kimért mennyiséghez speciális szaktudás kellett.

A támadás utáni házkutatáskor Bene irodájában megtalálták Erika egy levelét, amit a nő az adóhatóságtól kapott valamikor 2013 januárja és márciusa között, ami a bíróság szerint azt bizonyítja, hogy Benének a szakítás után is valamilyen bejárása volt Erika környezetébe, amit ki is használt.

Az ügyész a börtönbüntetés súlyosításáért, a vádlott a korábbi ítélet hatályon kívül helyezéséért felmentést fellebbezett. Bene előzetes letartóztatásban várja a Kúria jogerős ítéletét az ügyben.

Benét most harmadik alkalommal ítélték el.

Ez a megismételt eljárás zajlott az elmúlt hónapokban a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol ma az ítélet született. A dolognak ezzel viszont nincs vége, eljárásjogi szabályok miatt most megint a Kúria elé fog kerülni az ügy, ahol várhatóan még a nyári szünet előtt döntenek. Ha így lesz, akkor több mint 5 évvel az eredeti támadás után talán lezárul Erika története.

Renner Erika, a lúgos orvos áldozata
photo_camera Erika és élettársa Attila a csütörtöki ítélethirdetésen Fotó: Halász Júlia


A korábbi ítéletek szerint Bene Krisztián és későbbi áldozata, Erika még gyerekkorukból ismerték egymást, hosszú évek után egy osztálytalálkozón futottak újra össze. A dologból éveken át tartó kapcsolat lett, aminek 2012 őszén a nő vetett véget. Bene nem tudta feldolgozni a szakítást, így először emailben és telefonon, majd később személyesen is zaklatni kezdte Erikát. Az ítélet szerint Bene 2013 március 12-én reggel a lépcsőházban várta míg volt barátnője elindul otthonról kutyát sétáltatni. Mikor Erika kinyitotta az ajtaját rátámadt, visszalökte a lakásba, műtéti altatószerekkel elkábította, majd a nő nemi szervére maró lúgot öntött. Ez maradandó sérüléseket okozott Erikának, aki már sosem élhet normális nemi életet, és nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

Mivel Bene maszkot viselt, és elváltoztatta a hangját, ezért az áldozata nem ismerte fel, de az Erika elkábításához használt műtéti altatók, a korábbi szakítás és zaklatás miatt rögtön rá terelődött a gyanú. A rendőrök néhány órával a támadás után átkutatták Bene autóját, ahol a kesztyűtartóban egy használt injekciós tűt és fecskendőt találtak, arról pedig az egyik felhasznált altató, a Midazolam maradványait mutatták ki. Bene, aki egy ismert fideszes politikus unokaöccse, előzetesbe került, de később kiengedték, mert az ügyészek szerint ellentmondásosak voltak ellene a bizonyítékok. Erika panaszt tett a döntés ellen, és csak az ő közbelépésének köszönhető, hogy újraindították a nyomozást, majd vádat emeltek a férfi ellen. Bene még a másodfokú, rá 9 éves börtönbüntetést kiszabó ítélet után is szabadon távozhatott a bíróságról, után néhány héttel viszont előzetesbe helyezték.

A kezdeti kanyarok után 2016 tavaszáig ha lassan is, de egy irányba ment az eljárás, Benét első és másodfokon is elítélték. A Kúria viszont 2016 júniusában úgy döntött, hogy nem volt megfelelő a korábbi eljárás, mivel például nem szembesítették megfelelően az áldozatot és a vádlottat, és nem tisztázták a tanúvallomások bizonyos ellentmondásait.

A tavaly novemberben újrakezdődött eljárás éppen azért volt szörnyen bizarr, mert a Kúria döntése valamiért azt feltételezte, hogy 5 év után majd pontosabban fel tudják idézni például a tanúk a történteket, mint évekkel korábban, így tisztázva az ellentmondásokat. Nem így történt, a mostani, 2017 novembertől 2018 márciusáig tartó megismételt eljárásban szinte semmilyen új információ nem derült ki. Benét lényegében ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el most, 2018-ban, mint 2017-ben másodfokon és 2016-ban első fokon.

2016-ban videót forgattunk Erika történetéről.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.