Órákon át elemezte a bíróság a lúgos orvos alibijét, de nem nagyon értették, hogy mi értelme a férfi történetének

bűnügy
2018 január 31., 13:15

Mi értelme volt ennek ?

- ezt kérdezte a tárgyalást vezető bíró Bene Krisztiántól, miután majdnem másfél órán keresztül nézte videón, ahogy a volt kórházigazgató megpróbálta rekonstruálni: pontosan mit csinált a volt barátnőjét, Erikát ért támadás idején.

Bene az ellene folyó eljárás részeként még 2014-ben mutogatta végig a rendőröknek, hogy mit csinált 2013. március 12-én reggel az általa irányított budai Irgalmasrendi Kórházban, amikor volt barátnőjét annak lakásában megtámadták. Erről a rekonstrukcióról a rendőrök videofelvételt készítettek, ezt nézte végig a mai tárgyalási napon a bíróság.

Bene gyakorlatilag azt állítja, hogy a támadás idején ő a kórház egy használaton kívüli részében bolyongott nagyjából két és fél órán keresztül. Az orvos azt mondja, hogy az elhagyott szárny rekonstrukciójára készültek, egy héttel később külföldi tulajdonosi delegációt vártak a felújítás ügyében, ő pedig “bejárta” a területet, hogy felkészülten válaszolhasson majd a felmerülő kérdésekre. Ezt a bejárást igyekeztek rekonstruálni a rendőrök Benével és egy videokamerával 2014 végén, 21 hónappal a támadás után.

A rekonstrukciós videón Bene végigmutatja, hova érkezett meg kora reggel a kórházban, hol parkolt, hogy ment fel az irodájába, milyen papírok voltak akkor az íróasztalán. Ezek után a volt igazgató és nyomában a rendőrök videokamerával elindulnak bejárni az útvonalat, amin saját állítása szerint Bene a támadás reggelén végigment. És itt kezdődtek az orvos problémái.

Bene ugyanis a videón bizonytalan, hogy pontosan merre ment, és mit csinált. Egy órán belül négyszer megy át különböző irányból ugyanazon a belső udvaron, nem igazán látszik, hogy célirányosan menne bárhonnan bárhova. Ugyanezen az udvaron egyébként saját bevallása szerint a “bejárás” elején már 20-25 percet eltöltött, a videón azt magyarázta, hogy színházat, esetleg fedőponyvát terveztek ide. Hiába nézett egyébként a környező épületegyüttes valamennyi ablaka erre az udvarra, Benét a támadás reggelén egy tanú sem látta itt.

Bene a videó egy pontján iszonyú részletesen felidézi, hogy mit gondolt 21 hónappal korábban az ereszek állapotáról, a fák elrendezéséről, a burkolat kondíciójáról, de azt mondja, nem tudja pontosan milyen útvonalon mászkált. Egyszer azt mondja, az osztrák tulajdonosokkal közös bejárásra készült elő, majd azt, hogy a konkrét útvonal nem volt fontos, nem tervezte meg, csak az állapotokkal ismerkedett. A két és fél órás bejárás során Bene saját állítása szerint jegyzeteket egyáltalán nem készített, utána kollégáival a szükséges teendőkről nem egyeztetett. A videón Bene és a rendőrök tényleg keresztül kasul bejárják a kórház egyik szárnyát, néhány helyszínen többször is áthaladva, ez kicsit több, mint egy órát tart. Ehhez képest nem világos, hogy Bene mit csinált egyedül, egy darab jegyzetfüzet nélkül két és fél órán keresztül ugyanitt, vagy hogy miért az orvos főigazgatónak kellene szakemberek részvétele nélkül hétköznap hajnalban felmérnie, hogy merre helyezzék át a gázvezetékeket.

Valószínűleg ezen körülmények összességére kérdezett vissza a tárgyalást vezető bíró a videó végignézése után:

Mi értelme volt ennek [a bejárásnak]?

A bíró azt is felvetette: ugyan nem várható senkitől, hogy 21 hónap után, amikor a videós rekonstrukció történt, emlékezzen pontosan, hogy merre járt egy átlagos hétköznap reggel, de Bene napja nem volt átlagos. Őt már a reggeli támadást követő éjszaka őrizetbe vették és közölték is vele a vádat.

Ha nem ő tette, akkor érthetetlen, hogy miért nem gondolta alaposan végig, hogy mit csinált néhány órával korábban, percről percre, hogy merre járt.

Ha valaki néhány órával korábban brutális támadást követett el a volt barátnője ellen, amivel a rendőrség ártatlanul őt vádolja meg, akkor az alibi minden percének óriási jelentősége lehet, minden lépés bevésődne az emberbe, és nem kellene, hogy nehézséget okozzon a két és fél órás magányos reggeli bejárás minden pillanatának felidézse. Ezt az ellentmondást Bene nem oldotta fel.

A tárgyalás végén a hallgatóságból egy nő Bene szabadonbocsátását követelte,
a bíróságot es az áldozatot szidalmazta. Kivezették a teremből.

Az ügyben az elmúlt öt évben három bírósági eljárás ment le, első és másodfokon Bene Krisztiánt, a budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját, Erika volt barátját találták bűnösnek. Az ítéletek szerint Bene, aki egy ismert fideszes politikus unokaöccse, nem tudta feldolgozni, hogy a nő szakított vele, ezért csonkította meg lúggal Erika nemi szervét, miután rátámadt a lakásában, és műtéti altatókkal elkábította. A harmadfokon eljáró Kúria aztán megsemmisítette a korábbi ítéletet, és új eljárást rendelt el, ez zajlik most a Fővárosi Ítélőtáblán.

A szerdai tárgyalás második felében a bíróság lezárta a bizonyítást, és a vádbeszéd következett. Ítélet február végén várható.

Előzmények:

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.