Jászai Gellért teljesen kivásárolta Mészáros Lőrincéket a kormányzati informatikai tendereken taroló cégből

Több 444 videó?
Szeretném

Végképp kiszállt a közbeszerzéseken hasító 4iG informatikai vállalatból Mészáros Lőrinc, miután Jászai Gellért megvásárolta az Opus Global Nyrt. (9,95%) és a Konzum PE Magántőkealap (11,63%) részvénycsomagját. Jászai ezzel 40-ről 60 százalék fölé növelte a részesedését. 

Ez az a cég, amivel egy ideig ugyanaz történt, mint ami a Mészáros-féle érdekeltségekkel szokott. Az informatikai vállalkozás 2018 nyarán olvadt be a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, és meg is táltosodott: megsokszorozta forgalmát, nyereségét, és sorban kapta a megbízásokat. 

Alig egy év elteltével viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul jelentősen csökkentette részesedését a vállalatba, a cégtulajdon döntő része arra a Jászai Gellértre szállt, aki az elmúlt években a Mészáros-birodalom működtetője volt, de időközben összekülönbözött a Mészáros családdal. 

A százmilliárdos bombaüzlet, amit Orbán inkább elvitt Felcsútról című cikkünkben körüljártuk már ennek a részleteit. A lényege az volt, hogy a miniszterelnök kivette Mészáros kezéből a 4iG-t, és Jászai Gellértre ruházta át az informatikai céget. A 4iG ekkor a T-Systems felvásárlására készült, amivel egy csapásra a legnagyobb magyar vállalat lett volna a szektorban. A szándékot be is jelentették, az óriási üzlet azonban az utolsó pillanatban kútba esett tavaly év végén. 

Ettől függetlenül a cég sorra nyerte az állami tendereket, például 2,4 milliárdért beszállt a diákháló programba, 3,4 milliárdért új számlavezető rendszert fejleszthetnek az Államkincstárnak

Így nem meglepő, hogy kiválóan zárták a tavalyi évet, 41,13 milliárd forintos és közel 2,83 milliárd forint adózott eredménnyel. A cég február végi közleménye szerint „az informatikai, illetve az információ - és kommunikáció technológiai piac legnagyobb megrendelője a Magyar Állam, ennek megfelelően a társaság tavalyi bevételeinek 62 százaléka állami, 38 százaléka pedig a vállalati szegmens megbízásaiból származott.”

Jászai tőzsdén kívüli ügyletekkel szerzett meghatározó, többségi befolyást a 4iG Nyrt.-ben, vagyis az árat aligha fogjuk megtudni.