Körös-körül emelkednek a fertőzésszámok, Prágában búcsúbulit rendeztek a koronavírusnak

külföld
2020 július 01., 06:45

Egy hatalmas búcsúvacsorát rendeztek a koronavírusnak Csehországban, Prágában kedden este - írja a BBC.

A hagyományosan turistáktól hemzsegő, a járvány idejére kiürült Károly-hídon egy 500 méter (!) hosszú asztalt állítottak fel, ahol több ezer vendég lakomázott egymás otthonról hozott ételeiből, italából. A képek tanulsága szerint élőzene is volt, nagy összeborulással és persze védőtávolság nélkül.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A főszervező, Ondrej Kobza, a város egyik kávézójának tulajdonosa az AFP-nek azt nyilatkozta, „a bulival szerettük volna megünnepelni, hogy vége van a koronavírus-válságnak, és az emberek újra találkozhatnak egymással anélkül, hogy félniük kéne elfogadni egy darabka szendvicset a szomszédjuktól”.

photo_camera Az előkészületek Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Közben a koronavírus azért nem igazán akar elvonulni. Ha csak a környező országokat nézzük, Szlovéniában, Horvátországban és Szlovákiában szinte a nulláról kezdett megint számottevően nőni az új fertőzöttek száma. Ukrajnában még mindig felfutó szakaszában van a járvány első hulláma, ahogy Romániában sem sikerült megfékezni a vírust.

És Csehországban is két hét alatt 3,5-szeresére nőtt a naponta jelentett új fertőzöttek száma.

- írtuk keddi összefoglaló cikkünkben.

Csehországban egyébként eddig kevesebb, mint 12 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és körülbelül 350 ember életét követelte a járvány.