Egy a nagyközönség számára ismeretlen politikus alakíthat kormányt Franciaországban

Órákkal azután, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet, az elnöki hivatal bejelentette, hogy Emmanuel Macron Jean Castext bízta meg az új kormány megalakításával. 

Fotó: GONZALO FUENTES/AFP

A BBC szerint Castex a nagyközönség számára ismeretlen, állítólag a kulcsszerepe volt a koronavírus-járvány elleni harc megszervezésében, 2020 április óta a járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízottként dolgozott. 

Az 55 éves politikus korábban, Nicolas Sarkozy államfősége idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette. 2008 óta a spanyol határ közelében található hatezer fős Prades polgármestere.  ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó