Lemondott a francia kormány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Lemondott az Édouard Philippe vezette francia kormány, jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban. Emmanuel Macron államfő elfogadta a lemondást.

A lemondás bejelentése nem váratlan, miután Macron kormányátalakításra készült, egy „új csapatot” ígért, egy „új úton”, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének.

A hírügynökségek szerint az Elysée-palota hamarosan bejelenti az új miniszterelnök személyét. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Philippe-et nevezik ki kormányfőnek, vagy új miniszterelnököt választ a kormány élére. Édouard Philippe az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő miniszterelnökként a posztján marad.

A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy "erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal" képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöld fordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót