Elfogadták a törvényt, ami a Színművészeti szerint megszüntetheti az egyetem függetlenségét

2020 július 3., péntek 10:54

Kétharmaddal elfogadta a kormánypárti többség „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” szóló törvényt. A Jobbik és a DK módosítóit pedig leszavazta. Mindeközben a parlament előtt a hallgatók, oktatók és más színházi emberek éneklős demonstrációt tartottak, a szavazás ideje alatt épp népzenére táncoltak.

Fotó: urfip

A kormány szerint „korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés” alakulhat ki az új működési formában, ellenben az érintettek tiltakoztak a törvény rohamtempóban történő elfogadása és a változásokra való felkészülésre kapott nagyon rövid határidő miatt. A legnagyobb aggodalmuk, hogy az egyetemi vezetés felé ültetett kuratórium magához vonja majd a rektor kinevezésének jogát, illetve hogy a szenátus feje fölött átnyúlva átalakítja az oktatást.

Az SZFE modellváltása illeszkedik az új kormányzati irányvonalba, amely egyre több egyetemet ad át magánalapítványoknak, illetve - az eddigi névsorok alapján jellemzően Fidesz-közeli emberekkel feltöltött - kuratóriumok kezelésébe. De az SZFE ezen belül külön történet: amikor tavaly decemberben a Gothár-ügyet meglovagolva a kormány tagjai és médiája elsöprő erejű lejáratókampányba kezdett a magyar színházi képzés legfontosabb intézménye ellen, már többen arról beszéltek: ez nem lehet véletlen, ez az egyetem kisöprésének előjátéka. Upor László rektorhelyettes is azt mondta akkor: a nemtelen támadások sorozata „nem jó jel”. Ekkor készült ez a videó „a játék szabadsága” melletti kiállásként:

A kormányoldal színházi főembere, a SZFE-vel szemben régi sérelmeket tápláló Vidnyánszky Attila egy tegnap megjelent interjúban elmondta, hogy valakik „megszólították”, vegyen részt az egyetemi alapítvány új vezetésében.

Az egyetem függetlensége mellett kiállt mintegy 200 ismert művész és tudós, akik azt írták: „A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt, veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik.”

Válaszul hetven kormánypárti színházi ember az Origóban sorakozott fel az átalakítás mellett.