Jó reggelt kívánok, megjöttek a döntéshozó zsiványok! – vidám tüntetéssel várták a színműs hallgatók a parlamenti szavazást

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Ha lettek volna turisták a Kossuth téren, eszükbe nem jutott volna, hogy a parlament előtti párszáz fős csoport nagy része olyan hallgatókból áll, akik az egyetemük tönkretétele ellen tüntetnek. 

Itt ugyanis nem voltak beszédek, nem volt dühös skandálás, csak sok zene, közös éneklés, körtánc, és zömében mosolygós, szép fiatal emberek.

Fotó: urfip

„Azt hittük, énekelni fognak” – ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Erre írták a péntek délelőtti esemény Facebook-oldalán: „Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre. Most rajtunk van a sor, de ki lesz a következő, akit ellehetetlenítenek? Ha hiszel a szabadságban és a szolidaritás erejében, ha elutasítod a hazugságot, ha vettek már el tőled valamit erőszakkal, gyere és énekelj, vagy csak legyél velünk!”

Nem gondolhatta senki komolyan a jelen lévők közül, hogy a kormánypárti többség végül mégsem szavazza meg a törvényt, 

amely magánalapítványi tulajdonba adja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ugyanakkor nem ad semmilyen garanciát arra, hogy az oktatók és a diákok továbbra is maguk választhatják meg vezetőiket. 

Szokás szerint folyamatos bizonytalanságban tartják az érintetteket, akik nem tudhatják, mit hoz a már szeptembertől életbe lépő változás, de az egyetem elleni lejáratókampányból, az ott folyó munkát kórusban szidalmazó kormánypárti színházi emberek fellépéséből, a partvonalon melegítő Vidnyánszky Attila megszólalásaiból nem sok jóra lehet következtetni.

Fotó: urfip

Beszédek helyett mindössze a hallgatók öt pontját olvasták fel, amelyet Palkoviccsal akartak aláíratni, hiába, és amelyhez, mint elhangzott, továbbra is ragaszkodnak. Az egyre reménytelenebbnek tűnő követelések rövidítve:

1. Rektor 

  • A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává.

2. Alapítói jogok 

  • Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni. 

3. Szenátus 

  • A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek.

4. Alapítványi kuratórium 

  • Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben.

5. Finanszírozás 

  • Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák.

Van annak szimbolikus üzenete, hogy az érvelés, követelés, nyílt levelezés és a sikertelen tárgyalási próbálkozások után az egyetemi polgárok arra jutottak: 

nekik az éneklés maradt.

  • Jó reggelt kívánok, megjöttek a döntéshozó zsiványok – énekelték a miniszterelnök fehérvári huszáros nótáját átköltve.
  • Vártalak, kedvesem, valódi vitával – énekelték Palkovics miniszternek a Szomorú vasárnap dallamára, majd előadták swinges változatban is.
  • Elhiszek bármit, amit mondtok, Magyarországon mindenki boldog – dúdolták a Ricsárdgír dalát.
  • Összeénekeltek négy szólamban négy népdalt, az SZFE gólyatábori indulóját, de még Bachot is.

A végén Kovács Márton és Rozs Tamás, a kiváló zenészek, akik a kaposvári színészképzésen tanítottak, mielőtt – a mostani események kísértő előképeként – Vidnyánszky kisöpörte onnan a neki nem tetsző embereket, a végén táncba hívtak mindenkit, 

egyetlen nagy tánctér lett a Kossuth tér, és akkor is folytatták, amikor a színpadról bemondták, hogy bent a parlamentben éppen most szavaznak „róluk, nélkülük”.

Fotó: urfip

Természetesen csont nélkül átment a parlamenten a törvény, az ellenzéki módosítókat leszavazták. 

A téren feltűntek ellenzéki politikusok is, köztük Karácsony Gergely. A főpolgármestertől azt kérdeztem, van-e mozgástere az önkormányzatnak a tőle amúgy független egyetem ügyében. „Annyit tudunk tenni, hogy képviseljük és költségvetési lehetőségeinkhez képest finanszírozzuk a szabad kulturális kezdeményezéseket. A színházi képzésben nem látom a főváros szerepvállalásának a helyét, de erről is lehet beszélni” – válaszolta.

A résztvevőktől elköszönő hallgató azt mondta, hogy ez a tüntetés volt az „első figyelmeztetés”, de lesz második. A tüntetők jó kedve és harcias lendülete kitartott a kétórás mozgolódás végéig, de ha az egyetem tényleg ellen akar állni az  átalakításnak, akkor az éneklés kevés lesz.