Orbán elmondta, szerinte mi volt az elmúlt 30 év erkölcsi mélypontja

POLITIKA
2020 július 03., 06:21

„Azt kell megérteni a magyaroknak, hogy az eddigi csak szakaszgyőzelem, még nem a háborút nyertük meg. A környező világ hatással van ránk, észnél lenni lenni.”

Így értékelte a koronavírus-helyzetet Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban: szerinte az eddigi védekezés sikeres volt, de figyelnünk kell, mert a környékünkön újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

„A magyar ember úgy érzi, ha nem látja évente egyszer a tengert, börtönben van”, mondta Orbán, mégis azt ajánlotta a lakosságnak, idén érdemes inkább a Balatonon nyaralni.

Közben a migráció is erősödik, embercsempészeket tartóztatnak le: Orbán szerint azt kell elérni, hogy „a migráció felerősödése nem veszélyeztesse a magyar egészségügyet”.

„Eddig azt hittük, csak határvédelem csak közbiztonsági, de most már egészségügyi kérdés is” - kötötte össze a migrációt és a járványhelyzetet a miniszterelnök. (Az új konzultációban pedig a migráció és a járványügy összefüggéseiről is kérdezik az embereket.)

„Amit Nyugat-Európában és Amerikában látunk, hogy a társadalom elárulja a saját rendőreit, megengedhetetlen nálunk, ott kell lenni a rendőrök mögött.” Beszélt arról is, hogy a tranzitzónák bezárása után új menedékkérelmek csak Magyarország EU-n kívüli nagykövetségein lehetséges, és pozitív döntéssel senki sem akar kecsegtetni.

Szerinte több uniós ország komoly gazdasági bajban van, és most már ott tartunk, hogy Közép-Európában sikeresebb a válságkezelés és fegyelmezettebb gazdaság, már mi segítünk a déli tagállamoknak. Egy baj van, hogy szegényebbek vagyunk, mint a nyugatiak, de erről a kommunisták tehetnek - mondta Orbán.

A magyar gazdasági válságkezelésről azt mondta: „nem egyszerűen fény van az alagút végén, de lehet látni, hogy az egész válságból megerősödve tudunk majd kikerülni.”

A baloldal szerinte nem fogja pénteken megszavazni a 2021-es költségvetést, mert mindenre nemet mondanak, miközben az elmúlt harminc év erkölcsi mélypontjára jutottak a Korózs Lajos-féle kamuvideóval. Orbán szerint szakadékban van a baloldal, és ő már nem is tudja megérteni, hogy miért csinálják ez.

Arról, hogy most Németország lesz az EU soros elnöke, azt mondta, ha fait elbánást kapunk, együtt tudunk majd működni. Kivéve egy területen.

„Egy dologban nem tudunk együttműködni: a menekültügy. A németek láthatóan így akarják a demográfiai problémákat megoldani, mi ebben nem bízunk. Magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok.”