Kásler szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő vitára hívta Kásler Miklóst az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét a szociális ágazatból dolgozók béréről. Kásler azonban hétfőn a saját Facebook-csatornáján a Miniszteri Percekben azt mondta, Ungár vitakérdése csak egy politikai jellegű akció, nincs értelme róla beszélni, mert:

„nyilvánvaló, senki nem gondolja azt, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, de azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, valamilyen jogon az itt dolgozók fizetése emelkedett, és elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát.”

Ez azt jelenti, hogy elmúlt 10 évben mindössze 14 százalékkal emelkedett a szociális szférában dolgozók bére. Ugyanakkor hozzátette, hogy a gazdaság alakulásának függvényében a továbbiakban is hasonlóan fog emelkedni a szociális dolgozók fizetése. 

A szociális ellátásban dolgozóknak nemcsak a bérük siralmasan kevés, de a járványhelyzet miatti egyszeri 500 ezer forintos juttatásból is kimaradtak, holott ők is kivették a részüket a koronavírus elleni harcból, például az idősotthonokban végeztek kemény munkát. (via Index

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.