Kásler szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről

Egészségügy
2020 július 06., 09:24

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő vitára hívta Kásler Miklóst az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét a szociális ágazatból dolgozók béréről. Kásler azonban hétfőn a saját Facebook-csatornáján a Miniszteri Percekben azt mondta, Ungár vitakérdése csak egy politikai jellegű akció, nincs értelme róla beszélni, mert:

„nyilvánvaló, senki nem gondolja azt, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, de azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, valamilyen jogon az itt dolgozók fizetése emelkedett, és elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát.”

Ez azt jelenti, hogy elmúlt 10 évben mindössze 14 százalékkal emelkedett a szociális szférában dolgozók bére. Ugyanakkor hozzátette, hogy a gazdaság alakulásának függvényében a továbbiakban is hasonlóan fog emelkedni a szociális dolgozók fizetése.

A szociális ellátásban dolgozóknak nemcsak a bérük siralmasan kevés, de a járványhelyzet miatti egyszeri 500 ezer forintos juttatásból is kimaradtak, holott ők is kivették a részüket a koronavírus elleni harcból, például az idősotthonokban végeztek kemény munkát. (via Index)