link Forrás

Portfolió: A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta az Airbnb korlátozásáról szóló javaslatot

gazdaság
2020 július 07., 16:33

A Portfolió úgy értesült, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, és várhatóan ezt terjesztik a kormány elé a legközelebbi kormányülésen. A javaslat drasztikusan korlátozná az airbnb-zést: idén október (a szabály várható hatálybalépése) és december vége között 30, azután évente 120 napban maximalizálnák a rövidtávú kiadást lakásonként.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A részletszabályok egyelőre nem nyilvánosak, viszont az már most látszik, hogy az új szabály drasztikusan átformálhatja a budapesti lakáspiacot, hiszen a belvárosban sokan a rövidtávú lakáskiadásra álltak rá. Ezek a lakások várhatóan a hosszútávú kiadási piacon jelennek majd meg, vagy eladóvá válnak.

Budapesten az AirDNA (Airbnb adatbázis) adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben, és azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások - írja a Portfolió.