Portfolió: A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta az Airbnb korlátozásáról szóló javaslatot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Portfolió úgy értesült, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, és várhatóan ezt terjesztik a kormány elé a legközelebbi kormányülésen. A javaslat drasztikusan korlátozná az airbnb-zést: idén október (a szabály várható hatálybalépése) és december vége között 30, azután évente 120 napban maximalizálnák a rövidtávú kiadást lakásonként.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A részletszabályok egyelőre nem nyilvánosak, viszont az már most látszik, hogy az új szabály drasztikusan átformálhatja a budapesti lakáspiacot, hiszen a belvárosban sokan a rövidtávú lakáskiadásra álltak rá. Ezek a lakások várhatóan a hosszútávú kiadási piacon jelennek majd meg, vagy eladóvá válnak.

Budapesten az AirDNA (Airbnb adatbázis) adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben, és azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások - írja a Portfolió.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér