Szerbiában annyira kritikus a koronavírus-helyzet, hogy a hétvégén újra kijárási korlátozást vezetnek be

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Aleksandar Vucic szerb elnök keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Szerbiában, különösen Belgrádban újra kritikussá vált a koronavírus-helyzet, ezért a hétvégétől újra kijárási korlátozást vezetnek be. Vucic azt mondta, a tilalom részleteiről később tárgyal majd a járványügyi védekezésért felelős csoport, de ő maga szeretné, ha a pénteken délután hattól hétfőn hajnali ötig érvényben lévőkorlátozás nemcsak Belgrádra, hanem Szerbia egészére vonatkozna.

A helyzet Belgrádban a legrosszabb, de Szerbia más nagyvárosaiban is növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A keddi adatok szerint 13 fertőzött halt meg, és 120 ember van lélegeztetőgépen, Vucic azt mondta, a járvány kitörése óta ez volt a legpusztítóbb nap az országban.

A kormány ezért szerdától megtiltotta az 5 fősnél nagyobb csoportok gyülekezését is, erre jön még péntektől a kijárási korlátozás, amit Belgrád vezetése a kormánytól függetlenül is szeretne bevezetni.

Vucic azt mondta, legnagyobb gondja jelenleg az emberek védelme, ezért igyekeznek több lélegeztetőt beszerezni, és naponta 9000 embert tesztelnek. Az elnök a lakosság együttműködését és a népszerűtlen korlátozó intézkedések betartását kérte. Elmondta azt is, hogy továbbra is a Vajdaság számít a vírus által legkevésbé érintett területnek az országban. (B92)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!