Az FBI szerint a kínai titkosszolgálatok zsarolással kényszerítik hazatérésre a disszidenseket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Egyesült Államok kémelhárításaként is működő FBI mintegy ötezer aktiv kémelhárítási ügyének fele kínai ügynököket érint, jelentette be a Kína jelentette veszélyről tartott előadásában Christopher Wray, az FBI igazgatója. Wray a washingtoni Hudson Institute-ban tartott előadásában ismertette a kínai nemzetbiztonság "Rókavadászat" nevű akcióját, melyet a tavaly örökelnökké választott Hszi Csin-ping rendelt el, és aminek a célja a külföldre szakadt kínai disszidensek rákényszerítése a hazatérésre.

Christopher Wray, az FBI igazgatója 2020. február 5-i kongresszusi meghallgatásán.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Wray szerint ennek érdekében a kínai titkosszolgálatok mindent bevetnek. Például az USA-ban élő disszidensek Kínában maradt családtagjait fenyegetik, de a kérdésre, hogy mégis milyen taktikákat vetnek be, végül csak azt felelte, hogy "használják a képzeletüket, nem fognak nagyot tévedni".

A kínaiak Hszi korrupcióellenes kampánya nemzetközi rézseként próbálják beállítani a Rókavadászatot, de ahogy maga a korrupcióellenes hadjárat is elsősorban a Hszi potenciális ellenfeleivel szembeni leszámolást célozza, úgy ez az akció is alapvetően a Hszi hatalmát fenyegető vélemények elhallgattatását szolgálja, állítja Wray, aki szerint immár Kína jelenti a legnagyobb titkosszolgálati kihívást az Egyesült Államokra.

Wray szerint Kína a disszidensek levadászása mellett amerikai kormányzati tisztviselőket, amerikai cégeket és a sajtót is megpróbálja nyomásgyakorlással vag yígéretekkel a kínai külpolitikai célok érdekébe állítani, például mostanában arra próbálja rávenni célpontjait, hogy dicsérjék Kína a koronavírusjárványra adott válaszait.

Wray szerint, bár azt nem árulta el, hgy kinek az oldalán, Kína az amerikai elnökválasztási kampányba is beavatkozik, hogy az számára kedvezően alakuljon. (Via The Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér