Az FBI szerint a kínai titkosszolgálatok zsarolással kényszerítik hazatérésre a disszidenseket

külföld
2020 július 08., 07:57

Az Egyesült Államok kémelhárításaként is működő FBI mintegy ötezer aktiv kémelhárítási ügyének fele kínai ügynököket érint, jelentette be a Kína jelentette veszélyről tartott előadásában Christopher Wray, az FBI igazgatója. Wray a washingtoni Hudson Institute-ban tartott előadásában ismertette a kínai nemzetbiztonság "Rókavadászat" nevű akcióját, melyet a tavaly örökelnökké választott Hszi Csin-ping rendelt el, és aminek a célja a külföldre szakadt kínai disszidensek rákényszerítése a hazatérésre.

Christopher Wray, az FBI igazgatója 2020. február 5-i kongresszusi meghallgatásán.
photo_camera Christopher Wray, az FBI igazgatója 2020. február 5-i kongresszusi meghallgatásán. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Wray szerint ennek érdekében a kínai titkosszolgálatok mindent bevetnek. Például az USA-ban élő disszidensek Kínában maradt családtagjait fenyegetik, de a kérdésre, hogy mégis milyen taktikákat vetnek be, végül csak azt felelte, hogy "használják a képzeletüket, nem fognak nagyot tévedni".

A kínaiak Hszi korrupcióellenes kampánya nemzetközi rézseként próbálják beállítani a Rókavadászatot, de ahogy maga a korrupcióellenes hadjárat is elsősorban a Hszi potenciális ellenfeleivel szembeni leszámolást célozza, úgy ez az akció is alapvetően a Hszi hatalmát fenyegető vélemények elhallgattatását szolgálja, állítja Wray, aki szerint immár Kína jelenti a legnagyobb titkosszolgálati kihívást az Egyesült Államokra.

Wray szerint Kína a disszidensek levadászása mellett amerikai kormányzati tisztviselőket, amerikai cégeket és a sajtót is megpróbálja nyomásgyakorlással vag yígéretekkel a kínai külpolitikai célok érdekébe állítani, például mostanában arra próbálja rávenni célpontjait, hogy dicsérjék Kína a koronavírusjárványra adott válaszait.

Wray szerint, bár azt nem árulta el, hgy kinek az oldalán, Kína az amerikai elnökválasztási kampányba is beavatkozik, hogy az számára kedvezően alakuljon. (Via The Guardian)