11 embert letartóztattak a Mozaik utcai műszaki vizsgás vesztegetési ügyben

bűnügy
2020 július 09., 15:15

11 személy egy hónapos előzetes letartóztatását rendelte el csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság - jelentették közleményükben. Ők tagjai annak a húsz fős csoportnak, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsít a rendőrség.

A megalapozott gyanú szerint az érintettek műszaki vizsgabiztosként dolgoztak egy budapesti, Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson. Hivatalos személyként, kormányhivatali tisztviselőként a gépjárművek műszaki vizsgáztatása során 2020 januárjától kezdve gépjármű-kereskedőkkel állapodtak meg abban, hogy rendszeres kenőpénz fejében soron kívül vizsgáztatják le a gépjárműveket, és elnézik a vizsgák során felmerülő szabálytalanságokat.

Az ügyészség most azért indítványozta 11 gyanúsított előzetes letartóztatását, mert tartani lehetett attól, hogy szabad lábon megnehezítik, vagy meghiúsítják a nyomozást.

A bíróság elfogadta az érvelést, a letartóztatásról szóló döntése azonban csak egy gyanúsított esetében végleges, a többi érintett fellebbezett a döntés ellen.