Belgrádban betiltják a tíz főnél nagyobb gyülekezéseket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk. A kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

Csütörtökön hosszabban írtunk róla, hogy második napja ezrek tüntetnek Szerbiában, főleg Belgrád utcáin Aleksandar Vučić elnök és a szerb kormány koronavírus-kezelése ellen. A rendőrség szokatlan brutalitással lépett fel a tüntetőkkel szemben, a New York Times-nak nyilatkozó szakértők szerint Milošević uralma óta nem volt ilyen erőszakos a szerb rendőrség. Az egészen biztos, hogy ilyenre azóta, hogy Vučić  irányítja a szerb belpolitikát, nem volt példa a balkáni országban: az utóbbi években több tüntetést is szervezett az ellenzék Vučić hatalma ellen, és a rendőrség sosem lépett fel a mostanihoz hasonló erővel a demonstrálók ellen.

Elemzők szerint a rendőrök szokatlanul erős fellépésének egyik oka lehetett az is, hogy minél hamarabb el akarták tüntetni az embereket az utcákról, hiszen a kormány is megijedt a választások után megugró fertőzött- és halottszámoktól. Egyelőre úgy látszik, elszámították magukat, és visszakozni kénytelenek, de kérdés, hogy ha a kormány nem tud járványvédelmi korlátozó intézkedéseket hozni, akkor mennyire ássa alá Vučić hatalmát a későbbiekben várhatóan még jobban elterjedő járvány, amiről már világosan kiderült, hogy a szerb egészségügyi rendszer nem tudja megfelelően kezelni.  (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó