Hat milliárd forinttal drágultak a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési költségei

közpénz
2020 július 09., 11:52

6,1 milliárd forinttal, az eddigi 26 milliárd helyett több mint 32 milliárd forintra drágultak a Liget Projekt keretében a Városliget szélére épülő új Néprajzi Múzeum építési költségei - szúrta ki az Átlátszó az európai uniós közbeszerzési értesítőben csütörtökön megjelent dokumentumban.

A drágulásból eszerint 1,7 milliárd forintot a „műszaki tartalom bővülése” magyaráz, 4,4 milliárd forint pedig olyan egyéb építési munkákra kell, amelyek nem szerepeltek a szerződésben, és amelyeknek más ajánlattevőtől való beszerzése nem megvalósítható - írja a portál.

A költségnövekedést a kivitelező indoklása szerint a koronavírus-járvány teremtette vis maior helyzet okozta, aminek következtében a szerződésben rögzített ütemtervhez képest késedelem lépett fel. Erről azonban további részletek nem szerepelnek az értesítőben.

A Néprajzi Múzeum építésével a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, korábban a Puskás Aréna környékét fejlesztő, és a Közszolgálati Egyetem műemlék épületét felújító ZÁÉV Építőipari Zrt.-t és a Magyar Építő Zrt.-t bízta meg, az előkészítő földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért.