Nagy lépést tesz Horvátország és Bulgária az euróövezeti tagság felé

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Négy különböző uniós forrástól értesült úgy a Reuters, hogy az Európai Unióhoz 2007-ben és 2013-ban csatlakozó Bulgária és Horvátország hamarosan csatlakozhat az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyamrendszerhez.

A Reuters forrásai úgy tudják, az euróövezet és az EU pénzügyminisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos videokonferenciáján születhet meg a végső döntés erről. Bejelentésére pedig, a tőzsdei spekulációk elkerülése érdekében tőzsdeidőn túl, várhatóan a hétvégén kerül sor.

Bulgária és Horvátország hivatalosan már 2018-ban és 2019-ben is jelentkezett felvételre a mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában is bevezették az eurót.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót