Nagy lépést tesz Horvátország és Bulgária az euróövezeti tagság felé

Négy különböző uniós forrástól értesült úgy a Reuters, hogy az Európai Unióhoz 2007-ben és 2013-ban csatlakozó Bulgária és Horvátország hamarosan csatlakozhat az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyamrendszerhez.

A Reuters forrásai úgy tudják, az euróövezet és az EU pénzügyminisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos videokonferenciáján születhet meg a végső döntés erről. Bejelentésére pedig, a tőzsdei spekulációk elkerülése érdekében tőzsdeidőn túl, várhatóan a hétvégén kerül sor.

Bulgária és Horvátország hivatalosan már 2018-ban és 2019-ben is jelentkezett felvételre a mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában is bevezették az eurót.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.