Nagy lépést tesz Horvátország és Bulgária az euróövezeti tagság felé

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Négy különböző uniós forrástól értesült úgy a Reuters, hogy az Európai Unióhoz 2007-ben és 2013-ban csatlakozó Bulgária és Horvátország hamarosan csatlakozhat az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyamrendszerhez.

A Reuters forrásai úgy tudják, az euróövezet és az EU pénzügyminisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos videokonferenciáján születhet meg a végső döntés erről. Bejelentésére pedig, a tőzsdei spekulációk elkerülése érdekében tőzsdeidőn túl, várhatóan a hétvégén kerül sor.

Bulgária és Horvátország hivatalosan már 2018-ban és 2019-ben is jelentkezett felvételre a mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában is bevezették az eurót.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér