Rendkívüli ülésen szavazza meg a parlament, hogy ne lehessen jogállamisági feltételekhez kötni a rendkívüli uniós hitelt

POLITIKA
2020 július 12., 8:28

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát - közölte korábban a KDNP frakcióvezetője. Simicskó István kifejtette, támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

A képviselők az összevont vita után döntenek az egyetlen napirenden lévő javaslat elfogadásáról - írja az MTI.

Míg a bevándorlásnak csak a magyar kormány szerint van szerepe a folyamatban, addig az valóban állandó vita az EU-ban, hogy mennyire lehet jogállamisági feltételekhez, kötelezettség-szegési eljárásokhoz kötni az uniós források elosztását. Pénteken Charles Michel, az Európai Tanács elnöke olyan kompromisszumos javaslatot jelentett be, amely az Eurológus szerint eltér az Európai Bizottság eddigi terveitől: kevesebb pénzt és nehezebben alkalmazható jogállamisági feltételrendszert jelent. Több európai politikus, például a német zöldpárti Daniel Freund ezt úgy kommentálta, hogy Michel megölte a jogállamisági mechanizmust, Orbán pezsgőt bonthat.