127,6 millió forintnyi uniós támogatást kapott balatoni borászatának és panziójának építésére a fideszes képviselő

POLITIKA
2020 július 13., 11:25

Az Átlátszó ír arról, hogy Szatmáry Kristóf fideszes képviselő borászati cége 127,6 millió forintnyi uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy a badacsonytomaji birtokán borászati épületet és egy panziót alakítson ki.

Szatmáry, aki a képviselősége mellett a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos, 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, ma már ide van bejegyezve a borászati cége, a Nimfeum Kft. is. A telek ma már 1,5 hektáros lett egy telekösszevonás után, a felét pedig Szatmáry felesége birtokolja.

Arról már 2018-ban írt az Index, hogy Szatmáry borászati cége 49,6 millió forintos uniós támogatást kapott, de az Átlátszó cikke szerint a támogatásnyilvántartás alapján a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg számukra.

A két pályázatból a két, a területen lévő épületet alakítják át, egy borászati épület, illetve egy szálláshely lesz ebből. A költségeknek csak egy részét fedezik az uniós források: a beruházás összköltsége így 269,6 millió forint, amit Szatmáry elmondása szerint

saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökől és az uniós támogatásból finanszíroznak.

A kivitelezés még nem lett teljesen kész, és az Átlátszó újságírói a helyszínen járva azt tapasztalták, hogy úgy tűnik, az építkezés során megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet hoztak létre támfalakkal.

Szatmáry birtokának szomszédján található az egykori veszprémi püspök, Ranolder János nyaralója, ami mára rendkívül lerobbant állapotban van. Az ingatlant 2017 nyarán Tiborcz István cége vette meg, majd 2018-ban egy projektcégnek, amit aztán 2018-ban a Norton Consulting Zrt., melynek tulajdonosa Rákay Philip. És mint a 24.hu korábban írt róla, a kormány éppen nemrég adott 465 millió forintot adott a badacsonytomaji önkormányzatnak útrekonstrukcióra, a település pedig a Szatmáryék birtokához és Rákay villájához vezető külterületi utakat újítja majd fel ebből.