Azték palota romjaira bukkantak Mexikóváros főtere alatt

Történelem
2020 július 14., 18:15

Egy épület felújítása közben bazaltlapokból álló kőpadlóra bukkantak építőmunkások Mexikóváros főterén, a Zócalón. A mexikói Nemzeti Régészeti és Történeti Intézet régészeti feltárásba kezdett és megállapították, hogy a kövezet Axayácatl azték uralkodó palotájának egyik udvarát borította.

Axayácatl palotája fölött, jórészt annak építőelemeiből épült a Hernán Cortés konkvisztádor lakhelyéül szolgáló palota is az Azték Birodalom bukása után.

A Zócalo 2016-ban. A tér alatt vannak a régi azték főváros romjai
photo_camera A Zócalo 2016-ban. A tér alatt vannak a régi azték főváros romjai Fotó: Wikipedia

Axayácatl 1469 és 1481 között uralkodott, és ő volt Montezuma, az egyik utolsó, és Európában legismertebbé váló azték uralkodó apja.

Cortés 1518-ban érkezett embereivel a mai Mexikó területére, és feltett szándékuk volt, hogy elfoglalják, és a spanyol korona számára gyarmatosítsák a vidéket, amiről Európában elterjedt, hogy mesés aranykincsekkel rendelkezik. Cortés és emberei 1521-ben, Montezuma halála után ostromot indítottak az Azték Birodalom fővárosa, Tenochtitlán ellen, és annak ellenére, hogy a városlakók megadták magukat, elpusztították Tenochtitlánt. Az azték főváros romjaira épült Mexikóváros. (BBC)