Azték palota romjaira bukkantak Mexikóváros főtere alatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy épület felújítása közben bazaltlapokból álló kőpadlóra bukkantak építőmunkások Mexikóváros főterén, a Zócalón. A mexikói Nemzeti Régészeti és Történeti Intézet régészeti feltárásba kezdett és megállapították, hogy a kövezet Axayácatl azték uralkodó palotájának egyik udvarát borította.

Axayácatl palotája fölött, jórészt annak építőelemeiből épült a Hernán Cortés konkvisztádor lakhelyéül szolgáló palota is az Azték Birodalom bukása után.

A Zócalo 2016-ban. A tér alatt vannak a régi azték főváros romjaiFotó: Wikipedia

Axayácatl 1469 és 1481 között uralkodott, és ő volt Montezuma, az egyik utolsó, és Európában legismertebbé váló azték uralkodó apja.

Cortés 1518-ban érkezett embereivel a mai Mexikó területére, és feltett szándékuk volt, hogy elfoglalják, és a spanyol korona számára gyarmatosítsák a vidéket, amiről Európában elterjedt, hogy mesés aranykincsekkel rendelkezik. Cortés és emberei 1521-ben, Montezuma halála után ostromot indítottak az Azték Birodalom fővárosa, Tenochtitlán ellen, és annak ellenére, hogy a városlakók megadták magukat, elpusztították Tenochtitlánt. Az azték főváros romjaira épült Mexikóváros. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!