Azték palota romjaira bukkantak Mexikóváros főtere alatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy épület felújítása közben bazaltlapokból álló kőpadlóra bukkantak építőmunkások Mexikóváros főterén, a Zócalón. A mexikói Nemzeti Régészeti és Történeti Intézet régészeti feltárásba kezdett és megállapították, hogy a kövezet Axayácatl azték uralkodó palotájának egyik udvarát borította.

Axayácatl palotája fölött, jórészt annak építőelemeiből épült a Hernán Cortés konkvisztádor lakhelyéül szolgáló palota is az Azték Birodalom bukása után.

A Zócalo 2016-ban. A tér alatt vannak a régi azték főváros romjaiFotó: Wikipedia

Axayácatl 1469 és 1481 között uralkodott, és ő volt Montezuma, az egyik utolsó, és Európában legismertebbé váló azték uralkodó apja.

Cortés 1518-ban érkezett embereivel a mai Mexikó területére, és feltett szándékuk volt, hogy elfoglalják, és a spanyol korona számára gyarmatosítsák a vidéket, amiről Európában elterjedt, hogy mesés aranykincsekkel rendelkezik. Cortés és emberei 1521-ben, Montezuma halála után ostromot indítottak az Azték Birodalom fővárosa, Tenochtitlán ellen, és annak ellenére, hogy a városlakók megadták magukat, elpusztították Tenochtitlánt. Az azték főváros romjaira épült Mexikóváros. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér