Mégis kitiltják a Huaweit a brit 5G-hálózat építéséből

külföld
2020 július 14., 11:47

A brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai Huawei technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez - jelentette be kedden a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője.

Oliver Dowden a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Huaweitől vásárolt, a brit 5G hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből.

Dowden elmondta: a kormány a kínai céggel szemben foganatosított amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit 5G hálózatból.

A miniszter közölte azt is, hogy a 2024-ben esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választásokig a brit kormány törvényben teszi visszafordíthatatlanul kötelezővé a Huawei termékeinek teljes eltávolítását a brit 5G hálózatokból, és ezek a hálózatok 2027 végére Huawei-mentesek lesznek.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május 15-én új szankciókat léptetett érvénybe a Huawei ellen, és ez Dowden szerint olyan érdemi jelentőségű mozzanat volt, amelyet a brit kormánynak figyelembe kellett vennie.

Az Egyesült Államok nem most tett először kísérletet arra, hogy akadályozza a Huawei beszállítói részvételét az 5G hálózatok kiépítésében. Ez volt azonban az első olyan amerikai szankcióintézkedés, amely potenciálisan komolyan befolyásolhatja a Huawei képességét új berendezések nagy-britanniai értékesítésére - fogalmazott a brit miniszter.

Oliver Dowden szerint ugyanis az amerikai intézkedés akadályozza a Huaweit amerikai technológiával és szoftverrel készült termékek gyártásában és importjában.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) az amerikai intézkedés hatására jelentősen átértékelte annak megítélését, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent a Huawei jelenléte a brit 5G hálózatokban.

Tekintettel arra a bizonytalanságra, amelyet mindez a Huawei beszállítói hálózatában teremt, az NCSC megítélése szerint Nagy-Britannia már nem lehet biztos abban, hogy a jövőben garantálni tudja az 5G hálózatokban használatos Huawei-berendezések biztonságát - mondta keddi alsóházi tájékoztatásában a miniszter.

Dowden szerint a brit kormány nem könnyű szívvel hozta meg döntését a Huawei kitiltásáról, mivel számításai szerint a kínai cég termékeinek beépítését tiltó, illetve a már beépített Huawei-eszközök eltávolítását előíró intézkedések együttesen két-három évvel késleltetik a nagy-britanniai 5G hálózat teljes körű üzembe helyezését és akár kétmilliárd fonttal (785 milliárd forinttal) is növelhetik a fejlesztési költségeket.

Londonra az amerikai kormány az elmúlt hónapokban komoly nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy a Huawei egyáltalán ne vehessen részt a brit 5G hálózat létrehozásában. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel közvetlen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Nem megerősített brit médiaértesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez, az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből.

A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze. (MTI, CNN)