A Pentagon szerint a Wagner Group orosz zsoldosai aláaknázták Tripoli környékét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM) szerint a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosai sok aknát helyeztek ki a líbiai főváros, Tripoli környékén.

Az AFRICOM szerint „ellenőrzött felvételek bizonyítják”, hogy a zsoldoscsapat „álcázott pokolgépeket és aknamezőket” telepített Tripoli külvárosai körül egészen a keletre található Szirt kikötővárosáig. Ez újabb megsértése az ENSZ líbiai fegyverembargójának, ami ártatlan civilek életét fenyegeti – közölték.

„Az orosz állam által támogatott Wagner Group semmibe veszi a líbiaiak biztonságát” – mondta az AFRICOM-nál szolgáló Bradford Gering vezérőrnagy, aki szerint a zsoldosok felelőtlen taktikái elnyújtják a konfliktust, és a civil lakosság szükségtelen szenvedését okozzák. „Oroszországnak megvan a hatalma, hogy leállítsa őket, de az akarata hiányzik ehhez” – közölte.

Az USA újra azzal vádolta Moszkvát, hogy a zsoldoscsapatok közreműködésével avatkozik be az észak-afrikai országban dúló konfliktusba. Az AFRICOM májusban olyan értesülést osztott meg, miszerint orosz harci repülőgépek érkeztek a Tripoliban székelő nemzeti egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr támogatására. ENSZ-szakértők május elején erősítették meg a Wagner Group tevékenységét Líbiában.

A líbiai kormányerők harcolnak Haftar csapatai ellen Tripoli külvárosában 2019. szeptember 7-én.Fotó: Mahmud Turkia/AFP

Moszkva tagadja, hogy bármi köze volna a zsoldosokhoz, de a biztonsági cég közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Törökország Líbiában a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, ami a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Emiatt az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. A tobruki központú parlamentre támaszkodó Haftar tábornok Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó