Egyre több szíriai zsoldost képeznek ki az oroszok, hogy Líbiában harcoljanak

Több 444 videó?
Szeretném

Májusban több száz szíriai zsoldost vittek az oroszok Líbiába, hogy a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadók oldalán harcoljanak, írja a Reuters szíriai forrásokra hivatkozva. 

A toborzást a Wagner Csoport végezte, ami hivatalosan ugyan magáncég, de számos jel mutat arra, hogy az orosz kormánynak is köze van hozzá. Május elején egy kiszivárgott ENSZ-jelentésből derült ki, hogy 2018 októbere óta 800-1000 Wagner-zsoldos jelenhetett meg LÍbiában

A Reuters szerint most felgyorsult ez a folyamat,és egy hónapon belül több mint 600 szíriai katonát toboroztak, részben Homszból, részben az ország délnyugati részéről. A Syrian Observatory for Human Rights nevű szervezetnek ennél is több, 900 harcosról van tudomása. 

A zsoldosokat Homszban képezik ki, mielőtt Líbiába szállítják őket, és a Reuters forrási szerint 1-2 ezer dolláros havi fizetést kapnak. Mindez sérti a líbiai fegyverembargót, ezért az ENSZ líbiai megbízottja májusban felszólította a Biztonsági Tanácsot - amelynek állandó tagja Oroszország is - hogy állítsák le a zsoldosok, fegyverek és más felszerelések beszállítását. 

Líbiában évek óta az ENSZ által elismert, Olaszország és Törökország által is támogatott Fájez ál-Szárrádzs vezette kormány áll szemben a lázadókkal. Utóbbiak  Oroszországtól, az Egyesült Arab Emírségektől és Egyiptomtól kapnak támogatást az ENSZ szerint, ám az országok tagadják, hogy közvetlenül részt vennének a konfliktusban. Putyin orosz elnök korábban azt mondta, egyetlen LÍbiában harcoló orosz sem az államtól kapja a fizetését.  

Törökország - amely a szíriai konfliktusban is Oroszországgal szemben harcolt - drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét.

A kormányerők katonái ünnepelnek a sikerrel végződött akció utánFotó: VOLCANO OF RAGE OPERATION / hand/Anadolu Agency via AFP

A kormányerők a héten elfoglalták Haftar egyik utolsó nagyobb bázisát Tripoli közelében. Így az ellenőrzésük alá került az észak-nyugati régió jelentős része, miközben Haftar lázadói délre és keletre szorultak vissza, igaz, az olajmezők is az általuk ellenőzött területeken vannak.