Líbiában is felbukkantak a gyanús orosz zsoldosok

külföld
2020 május 07., 10:29

2018 októbere óta a Wagner nevű orosz cég zsoldosai is szolgálatot teljesítenek Líbiában, írja a BBC egy kiszivárgott ENSZ-jelentés alapján. A Wagner Csoport katonái korábban a szíriai kormányerők, Ukrajnában pedig a donyecki felkelők oldalán is feltűntek. 

Bár az orosz kormány tagadja, hogy köze lenne hozzájuk, maguk a zsoldosok arról beszéltek a Szabad Európa Rádiónak, hogy a Szíriában harcolókat egy rosztovi katonai bázison képezték ki a hadügyminisztérium emberei. A gyanú szerint a Wagner alapítója korábban az orosz titkosszolgálat speciális egységének tagja volt, és sajtóinformációk szerint a titkosszolgálat ma is támogatja a céget. 

photo_camera A kormányerők harcosai Fotó: Karine Pierre/Hans Lucas

Az ENSZ jelentése 800-1000 Wagner-zsoldost azonosított Líbiában, ahol a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadókat támogatják a tripoli kormánnyal szemben. Egyrészt segítséget nyújtanak a járműveik javításában, másrészt katonai műveletekben is részt vesznek: a tüzérség tagjaiként és légi megfigyelőkként is alkalmazzák őket. 

A zsoldosok többnyire oroszok, de vannak köztük fehérorosz, moldovai, szerb és ukrán állampolgárok is. Líbiában évek óta az ENSZ által elismert, Olaszország és Törökország által is támogatott Fájez ál-Szárrádzs vezette kormány áll szemben a lázadókkal. Utóbbiak Egyiptomtól, Oroszországtól, az Egyesült Arab Emírségektől, Szaúd-Arábiától és Franciaországtól kapnak támogatást, de Putyin orosz elnök korábban azt mondta, egyetlen LÍbiában harcoló orosz sem az államtól kapja a fizetését.