A líbiai egységkormány visszafoglalta Tripolit

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormányhoz hű erők visszafoglalták Tripolit, és a tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok csapatai visszavonulót fújtak - közölték illetékes források csütörtökön.

A líbiai hadsereg tagjai a visszafoglalt reptéren TripolibanFotó: Hazem Turkia/Anadolu Agency via AFP

A nemzeti egységkormány katonai műveletekért felelős részlege közleményében tudatta: teljes felügyeletük alatt tartják a líbiai főváros határait. Eközben az ország keleti felét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) megerősítette: egy helyre vonja vissza csapatait Tarhúna közelében Ain Zara, Abu Szalim és Kaszr Ben Gasír körzetből.
A kormányerők szóvivője, Mohammed Kanunu szerda este bejelentette, hogy a líbiai nemzetközi repülőteret is visszaszerezték.

Az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) tavaly áprilisban indított offenzívát Tripoli ellen arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az elmúlt hónapokban fokozódtak a harcok Tripoli környékén. A kormányerők az utóbbi hetekben több területet visszafoglaltak a Líbiai Nemzeti Hadseregtől.
Az ENSZ helyi missziója (UNSMIL) a hét elején bejelentette: a szembenálló felek megegyeztek abban, hogy újrakezdik a tűzszüneti tárgyalásokat.

Haftart a konfliktusban az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország is támogatja, míg riválisát Törökország segíti. Médiaértesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét, a nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzst.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és számos milícia vetélkedett egymással a hatalomért. (MTI, Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó