Rogán minisztériuma azt állítja, hogy nem tartja nyilván, hogy mennyibe kerülnek a nemzeti konzultációk

POLITIKA
2020 július 15., 10:45

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, hogy 2010 óta mennyit költött a kormány nemzeti konzultációkra. (Volt ilyenből már kilenc is.)

A Rogán Antal vezette Miniszterelnökségi Kabinetiroda kedden válaszolt a képviselőnek. Azt írták, hogy

"az Ön által kért költségeket kampányonként nem tartjuk nyilván".

A 2015 októbere előtti konzultációkat eleve nem a Kabinetiroda szervezte, mert az csak akkor alakult meg, de az azóta szervezettekről is csak a nyomdaköltséget, és a borítékolást, postai költségeket ismerik. Utóbbiak ezen a linken érhetők el.

Innen kiderül például, hogy a mostani, koronavírusos konzultáció borítékolása és kiküldése 1,7 milliárd forint volt - 200 millióval olcsóbb, mint a 2017-es, Soros-tervről szóló konzultációnál ugyanez, pedig akkor hat kérdéssel kevesebbet kellett a borítékokba gyömöszölni. Idén a nyomda 197 milliót kért az ívek elkészítéséért.

Az viszont már nem derült ki, hogy mennyibe került a rengeteg plakát, online hirdetés és egyéb reklám, amellyel a kormány a konzultációt népszerűsítette. Ugyanígy nem tudni, hogy mennyiért nézték át a visszaküldött íveket, és összesítették az eredményeket. Azt sem tudni, hogy mennyit fizettek azoknak, akik kitalálták és jóváhagyták a kérdéseket. Hiszen a kormány állítása szerint ezeknek, az általuk megrendelt szolgáltatásoknak az árait nem tartják nyilván.