Rogán minisztériuma azt állítja, hogy nem tartja nyilván, hogy mennyibe kerülnek a nemzeti konzultációk

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, hogy 2010 óta mennyit költött a kormány nemzeti konzultációkra. (Volt ilyenből már kilenc is.) 

A Rogán Antal vezette Miniszterelnökségi Kabinetiroda kedden válaszolt a képviselőnek. Azt írták, hogy 

"az Ön által kért költségeket kampányonként nem tartjuk nyilván".

A 2015 októbere előtti konzultációkat eleve nem a Kabinetiroda szervezte, mert az csak akkor alakult meg, de az azóta szervezettekről is csak a nyomdaköltséget, és a borítékolást, postai költségeket ismerik. Utóbbiak ezen a linken érhetők el. 

Innen kiderül például, hogy a mostani, koronavírusos konzultáció borítékolása és kiküldése 1,7 milliárd forint volt - 200 millióval olcsóbb, mint a 2017-es, Soros-tervről szóló konzultációnál ugyanez, pedig akkor hat kérdéssel kevesebbet kellett a borítékokba gyömöszölni. Idén a nyomda 197 milliót kért az ívek elkészítéséért.

Az viszont már nem derült ki, hogy mennyibe került a rengeteg plakát, online hirdetés és egyéb reklám, amellyel a kormány a konzultációt népszerűsítette. Ugyanígy nem tudni, hogy mennyiért nézték át a visszaküldött íveket, és összesítették az eredményeket. Azt sem tudni, hogy mennyit fizettek azoknak, akik kitalálták és jóváhagyták a kérdéseket.  Hiszen a kormány állítása szerint ezeknek, az általuk megrendelt szolgáltatásoknak az árait nem tartják nyilván. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó