A magyar püspököknek is tanulságos olvasmány lesz a gyerekmolesztálási ügyek kezelésének vatikáni útmutatója

2020 július 16., csütörtök 16:15

Az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket érintő eljárásokhoz közölt húsz oldalas útmutatót a Hittani Kongregáció.

A vatikáni hivatal prefektusa, Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros nyilatkozata szerint a püspököktől, egyházi rendektől és egyházi intézményektől érkezett kérdésekre, kétségekre kívántak választ adni, de vatikáni elemzők szerint

az útmutató egyik célja az lehet, hogy azok a püspökök is vegyék komolyan a szabályokat, akik még mindig a papjaikat védik az áldozatokkal szemben.

Ez a vademecum ugyanis nem tartalmaz új jogszabályokat, részletes útmutatást nyújt viszont ahhoz, hogyan kellene azokat betartani, milyen lépéseket, döntéseket, eljárást, vizsgálatot kell követni helyi szinten, ha az egyház bármelyik tagjával szemben a szexuális visszaélésnek akár a gyanúja is felmerül. Az útmutató hangsúlyozza, hogy nem csak a konkrét nemi aktus, hanem az erre utaló beszélgetés vagy felajánlás is visszaélésnek számít. Ebbe a kategóriába tartoznak a gyerekpornográf felvételek vagy a közösségi oldalakon közölt szexuális tartalmú bejegyzések.

Ferenc pápa köszönti a Hittani Kongregáció közgyűlését 2014-ben Fotó: OSSERVATORE ROMANO/AFP

A dokumentum leírja, mit kell tenni az egyház helyi felelősének, ha értesül egy esetleges visszaélésről. A Hittani Kongregáció hangsúlyozza, hogy a puszta információ vagy névtelen bejelentés önmagában nem számít hamisnak, tehát előzetes vizsgálat hivatalos feljelentés hiányában, sőt akár hallomás vagy a közösségi médiában közzétett posztok alapján is indítható.

Ez fontos figyelmeztetés a magyar egyháznak is,

a Szeged-Csanádi Egyházmegye például nemrég arra hivatkozva utasította el egy gyerekmolesztálás miatt máshol elmarasztalt pap ügyeinek kivizsgálását, hogy hozzájuk nem érkezett feljelentés.

Az útmutató ezzel együtt óvatosságra int a névtelen vádakkal szemben, és hangsúlyozza, hogy ezeket nem szabad bátorítani. Giacomo Morandi, a Hittani Kongregáció főtitkára ugyanakkor feltette a kérdést: „Hogyan lehetne a szemétbe dobni egy névtelen bejelentést, ha például ez fotókat vagy hangfelvételt tartalmaz, konkrétan vagy hihető bűncselekményre utal? Nem lehet semmibe venni csak azért, mivel senki sem írta alá” - jelentette ki. Ez szintén jelentős üzenet a magyar püspököknek, akik Ferenc pápa törvényi utasítására létrehozták ugyan a saját bejelentő rendszerüket, de azt csak név megadásával lehet használni.

A főtitkár hozzátette, hogy az ügyekkel kapcsolatos dokumentációt mindig meg kell őrizni, abban az esetben is, ha a püspök nem tartja megalapozottnak eljárás indítását. Megjegyezte, hogy a különböző országok püspöki karai korábban már saját útmutatásokat bocsátottak ki a nemzeti jogszabályokhoz igazodva. A dokumentum kitér az előzetes döntésekre, a nem büntetőjogi intézkedésekre, a lehetséges szankciók és ítéletek, valamint a fellebbezés lehetőségeire. Kijelenti, hogy az egyházi hatóság vagy

a püspök - ezt előíró jogszabály nélkül is - tegyen feljelentést az illetékes polgári hatóságoknál,

ha ezt „elengedhetetlennek tartja a sértett személy vagy más kiskorúak veszélyeztetésének elkerülésére”.

Az első sorban jobbról balra: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Michael August Blume apostoli nuncius és Veres András, az MKPK elnöke hallgatja Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédét Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Miközben lépésről lépésre végigköveti a kiskorúakkal szembeni visszaélések esetén követendő eljárást, az útmutató segítséget nyújt a bizonytalan helyzetek megoldásában. Útmutatást ad az áldozatok, valamint az esetleg hamisan vádolt egyházi személyek védelmére is. Leszögezi, hogy az eljárás célja az igazság keresése. Kijelenti, hogy az egyházi személy „egyszerű áthelyezése, a feltételezett bűncselekmény helyszínétől, valamint a feltételezett áldozatoktól való eltávolítása nem jelent kielégítő megoldást”.

Az útmutatót a püspöki konferenciák elnökei a Vatikánban 2019 februárjában rendezett ülésükön szorgalmazták. Ferenc pápa 2019 májusában a Ti vagytok a világ világossága kezdetű apostoli levéllel új szabályozást vezetett be. A pápai rendelkezés célja az volt, hogy megelőzze és megakadályozza az egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szemben.

A Hittani Kongregáció vezetője 1.0 verziónak nevezte a most kiadott dokumentumot, amit folyamatosan megújítanak a jogszabályok jövőbeli módosulásaihoz igazodva. (AP, MTI)