Már növekszik a kínai gazdaság az első negyedéves zuhanás után

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A vártnál nagyobb mértékben növekedett a kínai gazdaság a második negyedévben. A világ gazdaságai közül elsőként tért vissza a növekedési pályára, miután az első negyedévben a koronavírus-járvány miatt jelentősen zsugorodott.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a kínai GDP a második negyedévben 3,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az adat elemzők szerint „V-alakú kilábalást” vetít előre, vagyis azt, hogy egy gyors zuhanás után gyorsan magára is találhat a kínai gazdaság. Egyben azt is jelenti, hogy Kína elkerülte a technikai recessziót - ehhez az kellett volna, hogy két egymást követő negyedévben is csökkenő gazdasági adatot produkáljon.

Elemzők enyhébb, 2,5 százalékos növekedésre számítottak azután, hogy a kínai GDP 2020 első három hónapjában 6,8 százalékkal csökkent. A kínai GDP az idei eső negyedévben először zsugorodott azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzé tenni a hivatalos adatokat. A járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva a kínai parlament idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP 11,5 százalékkal emelkedett április-júniusban az év első három hónapjához képest. (MTI, BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér