Miközben szomszédja atomerőművének megsemmisítésével fenyegetőzik Azerbajdzsán, Szijjártó Péter tárgyalásokra érkezik az országba

diplomácia
2020 július 16., 20:17

Talán nem a legjobb időzítéssel érkezik Azerbajdzsánba Szijjártó Péter. A külügyminiszter háromhelyszínes türkturnéja utolsó állomása lesz pénteken Azerbajdzsán, amelyik éppen a szokásosnál is háborúsabb hangulatba hergeli magát Örményország ellen.

A két ország hadserege kivételesen nem Hegyi Karabahban, hanem attól 300 kilométerre északabbra lövi egymást nehéztüzérséggel napok óta. Az MTI beszámolója szerint vasárnap az azeri védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az örmény hadsereg tüzérsége támadást indított az azeri állások ellen Tovuz megye térségében. A harcoknak több halottjuk volt. Baku szerint a három napja folyó harcokban 11 katonát vesztett, köztük egy tábornokot. Jereván négy halott katonáról és tíz sebesültről számolt be.

Azerbajdzsánban szerdán több tízezres tüntetés kezdődött lényegében az örmények ellen indított szélesebb háború érdekében, ami kormányellenes demonstrációvá alakult át. Azt nem lehet mondani, hogy azeri részéről hivatalosan a kedélyek csillapítása lenne a cél, mert a védelmi tárca csütörtökön kilátásba helyezte, hogy csapást mérnek egy örmény atomerőműre, ha az örmények megtámadnák a Mingachevir víztározót.

„Az örmény félnek nem szabad elfeledkeznie arról, hogy a Mecamor atomerőmű elleni precíziós csapás végrehajtására képes korszerű rakétákkal rendelkezünk, ami nagy katasztrófával végződhet Örményország számára” - közölte az azeri védelmi tárca szóvivője. A Mingachevir víztározóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a stratégiai létesítményt megerősítették, és a térségbe telepített korszerű azeri légvédelemi eszközök képesek meghiúsítani egy ellene indított támadást.

Válaszul Arcrun Ovanniszján, az örmény védelmi tárca szóvivője bűncselekménynek minősítette a Mecamor atomerőmű ellen kilátásba helyezett rakétatámadásról szóló nyilatkozatot. "Szeretném hangsúlyozni, hogy Örményország hivatalos képviselői sosem beszéltek Azerbajdzsán polgári infrastruktúrájának megtámadásának lehetőségéről. Még házakra sem nyitunk tüzet. Diplomatáink és politikusaink már foglalkoznak a Mecamor atomerőmű elleni lehetséges csapásról szóló nyilatkozattal. Az ilyen bejelentések bűncselekménynek számítanak" - közölte a szóvivő.

Mindenesetre Ilham Aliyev azeri elnök csütörtökön leváltotta a 16 éve hivatalban lévő külügyminiszterét, Elmar Maharramoglu Mammadyarovot kötelezettségmulasztás miatt.

Helyi sajtójelentések szerint Aliyev egy virtuálisan tartott kormányülésen szerdán élesen bírálta a 60 éves Mammadyarovot, amiért nem volt a hivatalában, amikor a napokban összecsapások törtek ki az örmény-azeri határon. Az államfő kifogásolta azt is, hogy a külügyminisztérium passzívan, illetve nem elég hatékonyan működött, feladatait pedig nem offenzív, hanem defenzív módon látta el.

A múlt héten az állambiztonsági szolgálat korrupcióellenes műveletet hajtott végre a bakui külügyminisztériumban, ahol a tárca több vezető tisztségviselőjét is őrizetbe vették vesztegetés és közpénzek elsikkasztásának gyanújával.

Szijjártó Pétert pénteken Mammadyarov fogadta volna. Helyette Jeyhun Bayramov lesz kint a reptéren, aki oktatási miniszterből lett hirtelen külügyminiszter, Szijjártó lesz az első vendége.

A miniszterváltást meg is említette Szijjártó egy facebookos bejelentkezésében, de a többi körülményt nem. Azt mondta, energetikai ügyekben megy tárgyalni, és vele van a Duna TV vezetője is, hogy az azeri kollégával írjon alá együttműködési megállapodást.

link Forrás