Verekedtek és vizes lufit dobtak egymásra a képviselők a tajvani parlamentben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A tajvani törvényhozók összeverekedtek és vízes lufikat hajigáltak egymásra a pénteki parlamenti ülésükön. Ez már a harmadik paralmenten belüli bunyó, amit a kormányzatot ellenőrző személy kinevezése váltott ki.

A probléma forrása az, hogy a 70 éves Chen Chu-t akarják kinevezni a Control Yuan élére, ami egy olyan nyomozó ügynökség, ami folyamatosan ellenőrzi a kormányt. Az ellenzéki Kuomintang nevű párt (KMT) azonban ellenzi Chen Chu-t, mivel a kormánypárt, a Demokrata Progresszív Párt (DPP) tagja. A KMT azt is kifogásolja, hogy Chen Chu-n kívül 27-ből 14 jelöltnek szoros kötődése van a Demokrata Progresszív Párthoz. 

A mostani verekedésről felvétel is készült, amin az látszik, hogy a Demokrata Progresszív Párt egyik képviselője megüti a KMT párt képviselőjét a szavazás alatt. Nem sokkal később pedig a KMT egyik képviselője dob vízes lufikat a pódium felé, ahol a Demokrata Progresszív párt képviselői esőkabátokkal és mappákkal próbálják kivédeni a támadást. 

Fotó: SAM YEH/AFP

A rendbontás ellenére Chen Chu jelöltségét jóváhagyták, aki korábban azt nyilatkozta, hogy ha ez megtörténik, akkor kilép a DPP-ből és pártatlan lesz. (yahoo.com)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót