A portlandi városvezetés szerint szövetségi fegyveresek jogtalanul vesznek őrizetbe oregoniakat

külföld
2020 július 18., 16:10

Az oregoni Portlandben is tüntetések indultak a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen, miután egy rendőr május végén intézkedés közben megölte George Floydot Minneapolisban. Portland Oregon legnagyobb városa, ezért nemcsak oregoni, hanem szövetségi hivatalok is találhatóak itt. A Trump-kormányzat pedig a tüntetésekre hivatkozva fegyvereseket küldött a portlandi szövetségi épületek védelmére.

Most Portland demokrata párti polgármestere és Oregon szintén demokrata kormányzója azt kéri a szövetségi kormánytól, vagy vonják vissza vagy legalább fogják vissza ezeket a fegyvereseket.

A város és a szövetségi állam vezetése azon háborodott fel, hogy kiderült, a katonai ruhában járó szövetségi fegyveresek oregoniakat vettek őrizetbe, a városvezetés szerint jogtalanul. A fegyveresek által védett szövetségi bíróság épületétől több háztömbnyire is történt őrizetbevétel, és Ted Wheeler polgármester szerint a szövetségiek nem vehettek volna őrizetbe senkit, ilyen messzire az általuk védett épülettől, ezen felül a lakosokat is megrémíti, hogy katonaruhás fegyveresek járkálnak csak úgy a városban.

Az egyik őrizetbe vett férfi, a 29 éves Mark Pettibone azt mondta a helyi sajtónak, hogy amikor őr őrizetbe vették szerdán, azt hitte, emberrablás áldozata lesz: csak kipattant 4-5 fegyveres egy kisbuszból, és anélkül tuszkolták be a járműbe, hogy azonosították volna magukat. A beszámolója szerint a fegyveresek úgy néztek ki, mintha egy közel-keleti háborúban teljesítenének szolgálatot.

A szövetségi kormány szerint a védett épületektől távolabb történő őrizetbevételekre azért került sor, mert az érintett oregoniakat megalapozottan gyanúsították azzal, hogy korábban a tüntetések során szövetségi alkalmazottakra támadtak vagy szövetségi tulajdonban tettek kárt.

Jeff Merkley oregoni demokrata szenátor szerint autoriter kormányok szoktak így őrizetbe venni embereket, és ez az eljárás nem méltó egy demokráciához. Oregon állam demokrata vezetői szerint a Trump-kormánynak nem érdeke az erőszak visszaszorítása, és a politikai ellentétek kiélezésében érdekeltek, ezzel akarják elterelni a figyelmet a rettenetes koronavírus-helyzetről. (AP)