Spiegel: Ideje megmutatni Orbánéknak, hogy az EU nem egy pénzautomata

politika
2020 július 19., 06:16

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és antidemokrata haverjai vezetik az EU-t. Ideje megmutatni nekik, hogy Európa több, mint egy ATM, amit igényük szerint fejhetnek - indul a német Spiegel vezércikke, amely az EU-támogatások jogállamisági feltételekhez kötéséről kialakult vitában foglal állást.

Az Európai Tanács elnökének javaslata, amely értelmében az Európai Bizottság tenne javaslatot a kifizetések felfüggesztésére vagy csökkentésére, ha olyan általános gyengeségeket látna a jogállam terén egy tagállamban, amelyek az uniós források szabályszerű felhasználását veszélyeztetnék,

a Spiegel szerint annyira nehézkes és vérszegény, hogy a magyar kormányfő és illiberális kollégái gond nélkül megtorpedózhatnak majd bármilyen kísérletet, amely megtagadná tőlük a pénzügyi alapok kifizetését

- írja a cikket szemléző HVG.

A vezércikk arra szólítja fel az uniót, hogy az végre lépjen fel Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben, ahol a kormányok sokat tettek az elmúlt években a jogállamiság leépítéséért.

A cikk sorolja: Orbán Viktor elűzte a Közép-Európai Egyetemet, próbálja elhallgattatni a még megmaradt független sajtóorgánumokat, és arra használja a koronaválságot, hogy a Parlamentet megkerülve kormányozzon.

Csehországban pedig a médiamogul és az ország legnagyobb agrárkonszernjének alapítója, Andrej Babis uniós pénzeket tulajdonított el egy wellness-központ építéséhez, mégsem kell tartania az ügyészségtől. Végül pedig - sorolja a lap vezércikkírója - Varsóban olyasvalaki győzött az elnökválasztáson, aki kifejezetten kiállt a vitatott bírósági reformok mellett és a kampányban nem riadt vissza a melegek elleni kirohanásoktól sem.

A Spiegel szerint a jogállamisági mechanizmus bevezetésével mindezeknek a visszaéléseknek el kellene tűnniük, de Charles Michel, az Európai Tanács elnöke olyan nehezen érvényesíthetővé teszi a jogállamisági követelményrendszert, hogy „az olyanoknak, mint Orbán, ezután még kevesebb okuk lesz a félelemre”: minden további nélkül megtorpedózhatnak bármiféle kísérletet, amely megtagadná tőlük az alapok kifizetését. Ám a lap szerint az unió nem halogathatja tovább, hogy védekezzen, amikor olyan értékek mennek veszendőbe, mint a demokrácia és a jogállam. Itt az idő, hogy komoly válasszal és ne alibijavaslatokkal rukkoljon ki - figyelmeztet a Spiegel.

A lap szerint az egyhangú döntéshozatal elve lehetőséget teremt Orbánnak, hogy zsarolja a többieket: ha netán a többi állam- és kormányfő megszavazná a jogállami kritériumokat, akkor ő meg megvétózná a koronatervet.

De ez már nem kemény tárgyalás, hanem cinikus játszadozás azoknak az országoknak a helyzetével, amelyeket súlyosabban érintett a vírus, mint a magyarokat

- írják.

Ahol az illiberális klubot még meg lehet fogni, az a Spiegel szerint a következő költségvetés elfogadása: Európai Parlamenti képviselők már több határozatban kifogásolták a magyar, a lengyel és a cseh demokrácia állapotát - most megmutathatják, hogy elutasítják a büdzsét, ha ahhoz csupán egy gyenge jogállamisági feltételrendszer kapcsolódik. A „nem” irányadóan fontos határozat volna. Hiszen az EU túlélése attól is függ, hogy mennyire tart ki az alapelvek mellett, márpedig éppen azoknak árt, ha nem követeli meg a demokratikus normákat.

A Spiegel szerint egyértelműen ki kell mondani: amikor Orbán és Babis Brüsszelben tárgyal, akkor nem csupán országuk, hanem a családjuk, a pártbarátaik és vállalataik érdekeit is képviseli. A tét a személyes meggazdagodásuk, vagy legalábbis, hogy a környezetük jól járjon. Legfőbb ideje megmutatni nekik, hogy az EU több, mint pénzautomata, amelyből tetszés szerint vehetnek ki készpénzt. Hogy az uniónak vannak alapértékei, amik szentek a szervezet számára.