1,8 ezer milliárd eurós költségvetésben állapodtak meg az EU-csúcson

POLITIKA
2020 július 21., 05:17

Az EU-csúcs ötödik napján megállapodás született a koronavírus utáni helyreállítási csomagról és az EU hétéves költségvetéséről.

Összesen egy 1,8 ezer milliárd eurós költségvetésben állapodtak meg az uniós vezetők. Ebben van egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomag, amivel a koronavírus által leginkább sújtott országokat fogják megsegíteni. A 2021-27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés összege pedig 1074 milliárd euró lesz. A maratoni hosszúságú EU-csúcs döntését végül az Európai Tanács elnöke, Charles Michel javaslata hozta meg, miszerint a 750 milliárdból 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatásként a koronavírus-járvány sújtotta országok gazdasági helyreállításra, de a tagállamok további 360 milliárd euró hitelt is felvehetnek.

A költségvetési megállapodásban a jogállamisági feltételrendszer is megmaradt.Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamiság mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról, mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ugyanakkor a német elnökség megígérte, hogy december 31-éig lezárják a hetes cikk szerinti eljárást Magyarország ellen.

Abban is megállapodtak, hogy lesznek költségvetési visszatérítések, amelyekhez a költségvetési fegyelem iránt elkötelezett takarékos országok ragaszkodtak, így Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia fognak majd visszatérítést kapni. (Index)