Franciaország megfigyelőket küldene Kína ujgurok lakta területére

külföld
2020 július 21., 17:32

Franciaország azt szeretné, ha független megfigyelők kereshetnék fel Kína ujgurok lakta vidékét, ahol Párizs szerint semmibe veszik ennek a muszlim népnek az emberi jogait – jelentette be a francia külügyminiszter.

„Minden elfogadhatatlan, amit a térségben csinálnak, mivel megsértik az emberi jogok tiszteletben tartásáról szóló nemzetközi megállapodásokat, és ezt súlyosan elítéljük. Elfogadhatatlan az ujgurok és más, török nyelvű kisebbségek tagjainak internálása”

– mondta Jean-Yves Le Drian nemzetgyűlési képviselőknek tartott tájékoztatójában. Azt mondta, az információik szerint internáló táborokba küldik az ujgurokat, tömeges letartóztatások vannak, kényszermunkára ítélik őket, lerombolják kulturális örökségüket, benne elsősorban a vallásukat.

Jean-Yves Le Drian egy ankarai sajtótájékoztatón 2019. június 13-án.
photo_camera Jean-Yves Le Drian egy ankarai sajtótájékoztatón 2019. június 13-án. Fotó: Törökország Külügyminisztériuma/AFP

„Kérjük ezért Kínát, hogy tegye lehetővé független nemzetközi megfigyelők és az ENSZ emberi jogi főbiztosának a szabad beutazását az övezetbe!” – szólította fel Pekinget. (MTI)