Túszul ejtette egy busz 20 utasát egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Luckban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Túszul ejtette egy busz utasait egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Luckban, a férfinél robbanószer is van – közölték ukrán híradások rendőrségi információkra hivatkozva.

A Voliny megyei rendőrség a Facebookon közölte, hogy kb. húszan lehetnek a buszon. Jurij Krosko, a Voliny megyei rendőrség vezetője a Cenzor.Net nevű lap szerint kezdetben még arról számolt be, hogy a túszejtő személyazonossága ismeretlen, és követeléseket sem fogalmazott meg. Az bizonyos, hogy fegyver és robbanószer van nála, de ezekről sem közölt a rendőrségi vezető semmi konkrétabbat. Későbbi hírforrások szerint a férfi két lövést adott le a rendfenntartókra, és egy gránátot is kihajított a buszból, de az nem robbant fel.

Krosko közölte, hogy a férfi a Twitteren elégedetlenkedett általában a rendszerrel szemben, nem pontosítva a kifogásait és a követeléseit sem. A rendőrség most figyeli a közösségi portálokat, posztol-e a túszejtő megint, és próbálnak tárgyalást kezdeményezni vele, de egyelőre nem vette fel a telefont – írta az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Későbbi hírek szerint a rendőrség már a bűntény első pillanataiban próbált kapcsolatba lépni az elkövetővel, aki nem sokkal később maga hívta fel telefonon a rendőrséget, és Makszim Plohojként (Rossz Makszim) néven mutatkozott be – közölte Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes. A hatóságok szerint Makszim Krivos a valódi neve, oroszországi születésű ukrán állampolgár. Annyit tudni róla, hogy a férfit kétszer is elítélték, összesen 10 évet töltött börtönben „egy sor súlyos bűncselekmény”, köztük sikkasztás és rablás miatt. Rendőrségi nyilvántartás szerint a túszejtőt korábban elmezavarral kezelték.

Ami az álnevét illeti, a belügyminiszter-helyettes a Facebookon azt írta, létezik egy könyv, aminek a szerzője egy Makszim Plohoj nevű ember, és aminek a címe: Egy bűnöző filozófiája. Gerascsenko idéz is ebből a könyvből:

„Tizenöt éven át próbáltak megjavítani, de nem javultam meg, ellenkezőleg, még inkább azzá váltam, ami eleve vagyok.”

Arszen Avakov belügyminiszter közben Luckba repült. Volodimir Zelenszkij elnök a Facebookon igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy áldozatok nélkül oldjuk meg a helyzetet” – írta.

Ukrán rendőrök a Kijevtől kb. 300 km-re lévő Luckban 2020. július 21-én.Fotó: Jurij Djacsisin/AFP

A megyei rendőrfőnök szerint sérültekről egyelőre nem tudnak, csak a buszban keletkezett kár. Szemtanúk látták, hogy a jármű ablakai kitörtek, és beszámoltak arról is, hogy délelőtt, helyi idő szerint 10 óra körül egy gépfegyver sorozatlövéseinek hangja hallatszott a túszul ejtett busz környékéről. A rendfenntartók körbezárták a város központjában lévő tetthelyet.

Frissítés: a túszejtő időközben elengedett három embert, majd őrizetbe is vették. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó