A világ korallzátonyainak ötödéről gyakorlatilag kihaltak a cápák

természet
2020 július 22., 20:09

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák - közli egy tanulmány, ami szerdán jelent meg a Nature tudományos szakfolyóiratban.

A funkcionális kihalás nem azt jelenti, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket - írják a kutatók.

A kutatás alapjául szolgáló 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású vízalatti kamerával.

Nyolc ország, köztük India, Vietnam, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videofelvétel a cápák „tragikus méretű elvesztéséről”, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik - jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapító Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható

- állítják a Nature-ben publikált kutatás szerzői, akik szerint a tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszútávú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére - mondta Jody Allen. A kutatók szerint ebben reményre adhat okot, hogy a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák. (MTI)