Azt ígérték az Index főszerkesztőjének: „kap egy méltányos összeget, ha hallgat”

Média
2020 július 22., 12:20
Dull  Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án
photo_camera Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án Fotó: ATV screenshot

A szerda délutáni szerkesztőségi állománygyűlés után részletek derültek ki az Index főszerkesztőjének szerdai menesztéséről, és a 444 megszerzett egy felvételt is Dull Szabolcs utolsó állománygyűléséről.

Dull Szabolccsal, a lap főszerkesztőjével Bodolai László, a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke - ügyvédje jelenlétében - szerda délelőtt közölte, hogy távoznia kell a lap éléről. Találkozójukra egy szerkesztőségen kívüli helyszínen került sor. Ide Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta Dullt.

Bodolai, akinek hivatalos magyarázatát a döntés mögött itt lehet elolvasni, Dullnak azzal indokolta a lépést, hogy a szerkesztőség függetlenségét jelző barométer átállítása, továbbá a szerkesztőség által kiadott elmúlt néhány heti szolgálati közlemények rontják a cég megítélését és üzleti kilátásait.

Onnan lehet erről tudni, hogy Dull az eset után állománygyűlést hívott össze az óbudai szerkesztőségben, és ott beszámolt a történtekről. Mire a kirúgott főszerkesztő visszaért a szerkesztőségbe, az indexes munkatársak már olvasták a kiadó közleményét, és a sajtóban is megjelentek a döntésről az első cikkek. A gyűlésről felvétel is készült:

link Forrás

Az állománygyűlésen Dull beszámolt a találkozó részleteiről, és elmondta: Bodolai felajánlott neki egy rendkívül méltányos összeget a hallgatásáért cserébe, azaz ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól.

Ezt állítása szerint nem fogadta el (és a kiadó közleménye szerint is menesztették, nem történt megegyezés).

Amikor Dull ezt említette a beszédében, azzal zárta a mondatot, hogy: "Ne hallgassunk!" A távozó főszerkesztő maga is elérzékenyült, de ez többekre igaz volt a jelenlévől közül.

Dull utalt rá, hogy az elmúlt napokban nagy turbulencia volt már a cég körül, amit házon belül többen is érzékeltek, részesei voltak.

Arról beszélt még ezen a ponton, hogy ezúttal nem a tartalmaikat támadták, hanem a szervezetet, ami alatt nyilván a kiszervezési kísérletekre, és a pénzügyi nyomásgyakorlásra célzott. Erről részletesen írtunk a 444-en, de az Index is utalt rá saját cikkekben.

Azt tanácsolta a jelenlévőnek, hogy az előző főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő, Tóth-Szenesi Attilával (TSZA) beszéljenek, mielőtt döntést hoznak a jövőjükről. Dull szerint nem Bodolai önálló döntése az, hogy kirúgta őt, és úgy beszélt erről, mint ami a jelenlévők előtt is tényszerű állítás. Azt is mondta: mindenki felelőssége, hogy kiderüljön, mi történt az Indexben, és arra biztatta a jelenlévőket, éljenek a nyilvánosság erejével.

Dull arra is utalt, hogy titoktartási szerződést írattak vele alá azután, hogy kitették a kiadó igazgatóságából. Erre a lépésre azt követően került sor, hogy kiszivárgott: a cég szerződéseit kezelő háttércég, az Indamedia külsős szakértőket kért fel a szerkesztőség átszervezésére.

A főszerkesztő menesztése pillanatában letiltották a szerkesztőségi levelezőlistáról. Kerestük Dullt a bejelentés után, de nem akart még nyilatkozni. Az Indexen megjelent közleményben mondott pár mondatot. Abban ez áll:

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

A lapnál egyelőre nem neveztek ki új főszerkesztőt. Annak személyéről az új igazgatóság hoz majd döntést. A kiadó új vezérigazgatója Szombathy Pál igazgatósági tag, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője, a DigiSport műsorvezetője lett.