Index szerkesztőség: Dull Szabolcsot azért kellett meneszteni, mert nem engedett a zsarolásnak

media
2020 július 22., 11:09

„Elfogadhatatlan az Index főszerkesztőjének kirúgása” - írja szerkesztőségi vezércikkben az Index, miután Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte Dull Szabolccsal, hogy távoznia kell a lap éléről.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült” - áll a cikkben, amit a szerkesztőség tagjainak nagy része aláírt.

„Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni” - értékelik a helyzetet.

A cikk végén erősen és egyértelműen fogalmaznak:

„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Az Index munkatársai ebben a videóban beszélnek arról, mit jelent számukra a lap: