Kiállnak a jogállamisági feltétel mellett, és bírálják az átláthatatlan megállapodást az Európai Parlament frakciói

európai unió
2020 július 22., 09:17

„Közös állásfoglalást nyújt be az Európai Parlament csütörtöki, rendkívüli ülésére az öt legnagyobb frakció, köztük a szociáldemokraták és a néppártiak képviselőcsoportja” - írja a Facebookon Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

A poszt szerint az állásfoglalás-tervezet a következő hét év uniós költségvetéséhez és a gazdasági mentőcsomaghoz kapcsolódik, amiről kedden egyeztek meg az állam- és kormányfők. A frakciók kifogásolják

„többek között a stratégiai célokat veszélybe sodró forráscsökkentéseket (például az egészségügy területén) és a zárt ajtók mögött való egyeztetések átláthatatlanságát”.Ujhelyi szerint az állásfoglalás-tervezet a jogállamisági kritériummal kapcsolatban rögzíti:„az Európai Tanács nem gyengítheti a Parlament és a Bizottság által korábban elfogadott jogállami mechanizmusra tett javaslatát. Felszólítjuk tehát az állam- és kormányfők tanácsát, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az uniós költségvetés védelme érdekében, a korábban asztalra tett dokumentumok megtárgyalásával”.

A tervezet azt is tartalmazza, hogy „a jogállamisági mechanizmus nem sértheti a végfelhasználók érdekeit, ami annyit jelent: ha egy adott kormánnyal szemben szankciókat kell alkalmazni, az uniós támogatások ettől még közvetlenül el kell jussanak a polgárokhoz, önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz és civilszervezetekhez”.

link Forrás

Korábban azt írtuk, az öt napon át tartó tárgyalássorozat eredményeként sikerült olyan szöveget gyártani, amit otthon mindenki sikerként kommunikálhat. Ezt meg is tette például Varga Judit igazságügyi miniszter egy szerdai interjúban, amiben arról beszélt, Orbán Viktornak sikerült elérnie: ne kössék jogállamisági feltételhez, azaz a miniszter szerint „politikai és ideológiai feltételekhez” a források elosztását.

A tárgyalások során a magyar és a lengyel féllel ellentétben számos nyugati ország ragaszkodott ehhez a feltételhez, és a költségvetésben vétójoggal bíró Európai Parlament is megszavazta, hogy ez a feltétel mindenképpen szerepeljen.

Végül köztes megoldás született. A jogállamiság léte, illetve a pénzek csalásmentes szétosztása alapvető értékként bekerült a következtetésekbe, és van egy olyan pont is, ami alapján az alapvető értékeket ellenőrizhetik. De ehhez olyan bonyolult eljárást kapcsoltak, ami majdnem irreálissá teszi alkalmazhatóságát.