Vérben úszva találták meg a máltai újságírógyilkosság kulcsfiguráját

külföld
2020 július 22., 05:19
Emberek egy Daphne Caruana Galiziára emlékező mise után.
photo_camera Fotó: MATTHEW MIRABELLI/AFP

Elvágott torokkal és más súlyos vágási sérülésekkel, egy vértócsa közepén találták meg a máltai rendőrök Melvin Theumát. Theuma az egyik kulcsfigura Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében.

Korábbi vallomása szerint ő volt a közvetítő a gyilkosság megbízója és a bérgyilkosok között. Tavaly novemberben elnöki kegyelmet kapott, mert együttműködött a hatóságokkal, és információkkal segítette a nyomozást.

Úgy tűnik viszont, hogy nem mondott el mindent. Szerdán készültek lejátszani a bíróságon egy olyan hangfelvételt, amiről állítólag nem vallott. Órákkal azelőtt, hogy ez megtörténhetett volna, vérben úszva találták meg.

Ügyvédjének az lett gyanús, hogy Theuma nem reagált a hívásokra. A rendőrök bementek a lakásába (elvileg folyamatos rendőri megfigyelés alatt állt), és így találták meg. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy más okozta volna a sérüléseket, Theumát kritikus állapotban szállították kórházba. Az újságíró családjának ügyvédje rögtön azt kérdezte Facebookon, miért mondja ilyen gyorsan a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet volt?

Daphne Caruna Galiziát, a máltai elit piszkos pénzügyei után nyomozó újságírót 2017. október 16-án robbantották fel autójában. Az újságíró számos korrupciós ügyet felderített, ami miatt több magas rangú politikus került kellemetlen helyzetbe. Halála előtt egy erőműberuházásról jutott információkhoz, amelyben egy Yorgen French nevű üzletember is érintett volt.

A volt taxisofőr Theuma French egyik szállodájában dolgozott, és vallomása szerint az üzletember fizetett neki az újságíró meggyilkolásáért. French-t 2019 novemberben fogták el, amikor jachtján próbált elhajózni Máltából. Vádat is emeltek ellene. Theuma júniusi vallomása szerint ugyanakkor Christian Cardona, Málta egykori gazdasági minisztere is fizetett neki a gyilkosságért. (Guardian, Times of Malta)