A DK újra bírósághoz fordul a felcsúti tao-pénzek ügyében

politika
2020 július 23., 13:32

A Demokratikus Koalíció azt kéri a bíróságtól, szólítsa fel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy tegyen eleget a jogerős bírsági ítéletnek, és adja át a tao-pénzek felhasználásáról szóló dokumentumokat – mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője a budapesti sajtótájékoztatóján.

A parlament költségvetési bizottságának elnöke, a DK alelnöke felidézte: bár már évekkel ezelőtt jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak ki kell adnia a társaságiadó-kedvezményekként (tao) érkezett összeg költéseiről szóló dokumentumokat, az alapítvány nem hajlandó az ítéletet végrehajtani.

A párt ezért bírósági végrehajtót vett igénybe, de a bírósági végrehajtó felszólítására is csak nagyon szerényen történik meg a teljesítés, hónapok alatt alig bocsátottak rendelkezésükre dokumentumokat – mondta Varju. (Korábban előfordult, hogy a végrehajtó sajnos nem tudta megnyitni a felcsúti alapítvány számláit tartalmazó pendrive-ot, ezért visszaküldte Felcsútra.)

Varju László azt mondta, a végrehajtási törvény értelmében lehetősége van a bíróságnak arra, hogy felszólítsa a kötelezettet az ítélet végrehajtására és a dokumentumok átadására. Itt az ideje ennek, és amennyiben az alapítvány továbbra sem adja át a dokumentumokat, a bíróság akár többször is megbüntetheti – mondta Varju.

Balra Orbán Viktor, mellette apja, Orbán Győző, jobb szélen ifj. Orbán Győző (aki korábban azt mondta, a labdajáték nem sport, a focit még tévében sem nézi, nemhogy élőben) a miniszterelnök háza mellé, a saját klubjának épített stadionban 2018. március 31-én.
photo_camera Balra Orbán Viktor, mellette apja, Orbán Győző, jobb szélen ifj. Orbán Győző (aki korábban azt mondta, a labdajáték nem sport, a focit még tévében sem nézi, nemhogy élőben) a miniszterelnök háza mellé, az általa alapított klubnak épített stadionban 2018. március 31-én. Fotó: botost/444.hu

Ráczné Földi Judit, a Demokrata Képviselők Közösségének elnöke, a DK elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: szerdán újabb, összesen 60 millió forint összegű számlát kaptak kézhez az alapítványtól, amik kb. 2 hónapot „fednek le”, és „semmi mást nem tartalmaznak, mint gyümölcs-, zöldség- és gyógyszerszámlákat”. Felháborítónak nevezte, hogy a többévi pereskedés ellenére sem juthatnak hozzá a dokumentumokhoz. Azt mondták, a szerdán kézhez kapott számlákat nyilvánosságra hozzák, és tovább küzdenek azért, hogy megkaphassák az alapítvány tao-költéseiről szóló számlákat. (MTI)